Який лазерний нівелір (рівень) вибрати

Який лазерний нівелір (рівень) вибрати - на що звернути увагу

Під час будівництва або ремонту постійно доводиться відзначати якісь лінії, які повинні розташовуватися на одній висоті, бути горизонтальними, вертикальними, мати певний кут нахилу. Все це можна зробити за допомогою водяного і бульбашкового рівня, але забирають ці дії багато часу і сил. Набагато простіше подібні операції проводити з лазерним рівнем або, як кажуть, лазерним нівеліром, побудовником площин і ліній. Про те, як вибрати лазерний рівень і будемо говорити далі.

Види лазерних нівелірів

Якщо поглянути на ціни на ці вимірювальні інструменти, то побачите дуже великий розбіг – від 20-30$ до 850$. Як розумієте, все не просто так. Інструмент з різними можливостями і точністю не може коштувати однаково.

Види лазерних нівелірів

Щоб вибрати лазерний рівень, насамперед треба визначитися з типом робіт, для яких він знадобитися. Під ці роботи і підбирати лазерний нівелір. Бувають вони таких видів:

  • Точкові (побудовники осей). Відображають зазвичай три-п’ять точок у різних площинах. Ні ліній, ні площин, вони не будують. Можна буде побачити тільки точки, зате на великій відстані (щоб було зрозуміліше, можна порівняти принцип роботи з лазерними указками). Використовуються на великих майданчиках для перенесення відміток. Стане в нагоді в ремонті для розмітки ліній наклеювання шпалер, розмітки під кріплення для картин, поличок тощо. У більш серйозних операціях цей тип інструменту не використовується.

Найпростіші лазерні рівні дають тільки точки в одній або декількох площинах

Найпростіші лазерні рівні дають тільки точки в одній або декількох площинах

  • Крослайнери, побудовники ліній, лінійні нівеліри. Іноді називаються побудовниками площин, оскільки по суті, формують площину певного розміру (залежить від кута розгортки). Під час роботи з таким лазерним нівеліром, на будь-якій площині, яка потрапляє в зону дії лазера, відображається пряма. Це і використовується в будівельних та оздоблювальних роботах. Дальність дії – зазвичай до 20 метрів, за необхідності її можна збільшити (якщо є режим роботи з приймачем). Для ремонту та внутрішнього оздоблення приміщень зручно, якщо прилад може формувати лінії вертикальні, горизонтальні, давати “хрест” на підлозі та на стелі. Через особливості розгортки променів, лінія відображається тільки на частині приміщення, в яку спрямований прилад. Наприклад, на одну стіну і частину стелі/підлоги. Щоб отримати позначки на іншій стіні, прилад треба розгорнути.

Лінійний лазерний нівелір дає одну або кілька площин з певним кутом розгортки

Лінійний лазерний нівелір дає одну або кілька площин з певним кутом розгортки.

  • Ротаційні побудовники площин. Функції мають ті самі, що й кросслайнери, тільки площини розгортають на 360°. Для цього використовується складна система, що відбивається на ціні. Інструменти цього типу виправдати можуть тільки професіонали (ціни на цей тип лазерних нівелірів стартують від 400$). Для домашнього використання вони ні до чого.

Ротаційні лазерні рівні розгортають площину на 360°

Ротаційні лазерні рівні розгортають площину на 360°

Тепер вибрати лазерний рівень простіше, ви вже знаєте, якого типу інструмент вам потрібен. Для більшості – це побудовник ліній/площин.

Основні технічні параметри

Щоб вибрати лазерний нівелір, необхідно орієнтуватися в характеристиках приладу, знати можливі мінімальні та максимальні значення хоча б основних характеристик, які визначатимуть його можливості та операції, за яких його можна використовувати. Є кілька характеристик, які притаманні всім лазерним нівелірам. Це ключові параметри, які визначають можливості їх використання.

Основні технічні параметри

Кількість променів

Найпростіші моделі можуть видавати один-два промені. Для деяких робіт цього достатньо – для більшості оздоблювальних робіт, розмітки стін або стелі, складання меблів. Якщо передбачається звичайний ремонт, можна вибрати лазерний рівень, який може видавати дві лінії. Це не підірве ваш бюджет – коштують такі моделі недорого, але дають змогу значно скоротити час на нанесення різного роду ліній і позначок.

Для більш серйозних робіт – встановлення перегородок, вирівнювання стін, підлоги тощо потрібні вже дві пересічні площини. У цьому разі бажаний набір – горизонтальна + вертикальна площини. Так можна буде ще й виводити площину підлоги і стелі. При виборі моделі з таким функціоналом, зверніть увагу, щоб була можливість використовувати площини окремо. Перетин площин не завжди необхідний, а заряд батарей “їсть”.

Різні моделі можуть видавати від одного до п'яти променів

Різні моделі можуть видавати від одного до п’яти променів.

Крім площин, під час серйозних робіт корисні такі можливості як надир, зеніт, схил. Навіщо потрібен схил, всі уявляють, надир і зеніт потрібні під час встановлення стійок посередині приміщення. Наприклад, при будівництві перегородок, в інших подібних роботах.

Для професіоналів потрібні ще більш складні моделі. Вони можуть розгортати кілька паралельних площин по горизонталі і вертикалі, мають функцію розгортки напівплощини: вправо-вліво. Це важливо, якщо працювати на об’єкті будуть кілька людей. Кожен виставить потрібні йому мітки, що дасть змогу в один і той самий час виконувати різні операції.

Дальність вимірювань

Дальність дії променів – один із ключових показників, який впливає на вибір лазерного рівня. Велика частина недорогих моделей поширює промені на відстань до 20 метрів. Для робіт усередині квартири або приватного будинку, навіть для розмітки фундаменту приватного будинку, цього достатньо. Але для робіт на великому будівництві, для розмітки самої ділянки цього явно недостатньо. Для таких операцій треба шукати моделі з дальністю дії від 50 метрів.

На великих площах може знадобитися велика дальність дії. Деякі моделі можуть працювати з приймачем, який збільшує далекодію нівеліра у 2-3 рази.

На великих площах може знадобитися велика дальність дії. Деякі моделі можуть працювати з приймачем, який збільшує далекодію нівеліра у 2-3 рази.

Зверніть увагу, що багато моделей лазерних нівелірів мають можливість значно збільшити радіус дії. Для цього існують спеціальні приймачі (купуються зазвичай окремо). У моделях, які сумісні з приймачами дальність вимірювань вказується через дріб. Наприклад, 50/100 м. Це означає, що максимальна дальність без приймача 50 м, з приймачем – 100 м. Якщо в другій частині стоїть прочерк, нівелір із приймачем несумісний. Саме такі моделі (з приймачем) беруть для роботи на вулиці. З ними навіть удень можна побачити слід від лазера. Якщо приймача немає, доведеться працювати в сутінки, оскільки на сонці слід від лазера практично невидимий.

Похибка

Будь-який вимірювальний прилад має певну похибку, і електронні нівеліри не виняток. Вони можуть давати деяке відхилення променів від ідеальної прямої. Ось це відхилення і є похибка нівеліра. Вказується воно в міліметрах на метр проходження променя. Високоточні прилади можуть видавати відхилення всього в частки міліметрів, менш точні – до 3-4 мм на метр.

Похибка в кілька міліметрів на десять метрів у більшості випадків цілком допустима

Похибка в кілька міліметрів на десять метрів у більшості випадків цілком допустима.

Зрозуміло, що краще менша похибка. Але для ремонту або будівельних робіт в об’ємі приватного будинку різниця в 2-3 мм на метр – це практично ні про що, а зі зростанням точності нівеліра ціна зростає значно. Для приватного застосування цілком достатньо середньої точності – близько 2 мм. Значних, видимих оку похибок, такі прилади не дають, а перевіряти вас ніхто не буде. Високоточні лазерні рівні потрібні архітекторам і виконробам, а також професіоналам. Їхня робота має відповідати нормам.

Акумулятори або батарейки

Робота лазерного рівня заснована на використанні світлодіода. Вони споживають мало електроенергії, тому для роботи їм достатньо двох-трьох пальчикових батарейок. На них вони можуть працювати протягом 15-25 годин (залежно від кількості променів, що працюють одночасно).

Акумуляторні моделі дорожчі та масивніші

Дорожчі моделі професійного призначення можуть бути на акумуляторних батареях (INSTRUMAX GREENLINER 2V за 135$ і INSTRUMAX CONSTRUCTOR 360 4V за 145$). Коштують вони пристойно дорожче, та й вибір таких моделей значно менший. Є, до речі, моделі, які можуть працювати від зарядного пристрою (INSTRUMAX 3D RED).

Клас захисту корпусу приладу

Якщо треба вибрати лазерний рівень для роботи на вулиці, треба звернути увагу на клас захисту корпусу. Він позначається як IP і дві цифри за ним. Нівелір для роботи на вулиці повинен мати IP54 або вище (цифри можуть бути більшими).

Для роботи на вулиці, шукайте лазерний рівень із корпусом, який не боїться вологи та пилу

Для роботи на вулиці, шукайте лазерний рівень із корпусом, який не боїться вологи та пилу.

Це означає, що нутрощі приладу захищені від потрапляння всередину пилу, приладу не страшні дощ і підвищена вологість (ADA CUBE PROFESSIONAL EDITION та інша модель ADA CUBE 3D BASIC EDITION, обидві за 75$).
Для роботи всередині приміщення можна брати IP з набагато меншими показниками, а взагалі, для внутрішніх робіт достатньо корпусу з мінімальним захистом від пилу – IP20 або близько того.

Додаткові параметри та функції

Крім основних параметрів є ще й деякі додаткові. Вони спрощують роботу, тож це – більше про зручність використання. Адже на кінцевий результат додаткові функції впливають тільки опосередковано або частково.

Самонівелювання

Для того щоб вимірювання були правильними, нівелір має бути встановлений вертикально вгору. У простих моделях їхнє положення перевіряється простішими пристроями, зазвичай – бульбашковим рівнем. У деяких моделях він вбудований у корпус, у деяких ні. Тоді доводиться вдаватися до звичайного будівельного, що не зовсім зручно. Крім того, можливі неправильні показання – якщо під час роботи він змінить положення і ви не побачите цього, робота буде виконана неправильно. Щоб не зіткнутися з такою ситуацією, доводиться по кілька разів перевіряти положення приладу.

Самонівелювання (самостійна компенсація невеликого кута нахилу)

Самонівелювання (самостійна компенсація невеликого кута нахилу).

Деякі лазерні нівеліри мають функцію самовирівнювання або самонівелювання. У разі відхилення від вертикалі на невеликий кут (зазвичай до 4°), вони підлаштовують положення дзеркал і призм так, щоб усі показання були правильними. Якщо нахил перевищує гранично допустимий, вони або видають звук/подають світловий сигнал, або відключають промені. Робота відновлюється при поверненні в нормальний стан.

Маючи лазерний рівень з такою функцією, прилад легко виставити на самому початку робіт. Також упродовж його використання, можна не турбуватися про те, що він змінив положення – він подасть сигнал.

Однак, іноді рівень треба встановити під певним кутом. Наявність функції самонівелювання не дасть це зробити. Тому бажано купувати модель, в якій ця функція може блокуватися.

Самовідключення

Ця функція дає змогу економити заряд батарейок. Якщо прилад не пересувається протягом 10-15 хвилин, він вимикається. З одного боку, це корисно, з іншого – деякі роботи вимагають більше 15 хвилин і самовідключення може нервувати. Потрібна чи ні вам ця функція – вирішувати вам.

Не завжди автоматичне вимкнення - це добре

Не завжди автоматичне вимкнення – це добре.

Температурний режим експлуатації

Якщо працювати плануєте в теплу пору року або тільки в приміщенні, температурний режим значення не має. Здебільшого експлуатувати лазерний рівень можна за температури від +5°C до +40°C, тобто, вони придатні тільки для опалювальних приміщень або роботи в теплу пору року.

Велика частина лазерних рівнів призначена для роботи в опалювальному приміщенні

Велика частина лазерних рівнів призначена для роботи в опалювальному приміщенні.

Якщо треба вибрати лазерний рівень для роботи на вулиці з можливістю експлуатації в холодну пору року, є “морозостійкі” моделі, які витримують зниження температури до -10°C. Ще більш стійкі до морозів треба шукати спеціально, їх дуже небагато.

Тип кріплення

Крім стандартного встановлення лазерного рівня на горизонтальну площину може бути кілька додаткових можливостей його кріплення:

  • На спеціальний штатив. Найчастіше потрібен для роботи на вулиці, але деякі роботи (нанесення горизонтальних ліній на стіни під час навішування меблів, наприклад) також простіше виконувати зі штативом. Штатив іноді йде в комплекті, іноді – купується окремо. Під час купівлі зверніть увагу на діаметр різьблення на корпусі нівеліра – штатив має мати таку саму.
  • На магніти. У корпус деяких моделей впаюються магніти. Це дає можливість кріпити його на будь-яку металеву поверхню/деталь.
  • На спеціальну магнітну підставку. Деякі моделі лазерних рівнів у комплекті мають невеликий пластиковий майданчик, у який впаяні магніти. На металеву поверхню встановлюється майданчик, на нього – нівелір.
  • На саморіз/цвяшок. У корпусі нівеліра зроблено спеціальний отвір, в який протягується капелюшок цвяха або саморіза. Не найзручніший спосіб кріплення, але все-таки.

З цими опціями все зрозуміло. Можна, звичайно, обійтися і без них, придумати якийсь свій спосіб. Це просто можливості для більш комфортної експлуатації.

На що ще треба звернути увагу, так це на те, наскільки близько можна встановити нівелір до вертикальної площини. Що ближче до стіни може бути розташований промінь, то простіше вирівнювати поверхню стіни, робити розмітку ніш у стіні тощо. Залежить це від конструкції корпусу – прорізи для виходу променів мають бути або нарівні з краєм корпусу, або навіть трохи винесені за його межі.

Протиударний корпус і можливість самостійного юстування (налагодження)

Дуже корисно, якщо лазерний рівень має протиударний корпус. Будівництво або ремонт – зона підвищеного ризику для будь-якого інструменту, тож падає він часто. Якщо корпус протиударний, велика ймовірність, що навіть після падіння він виживе.

Протиударний корпус і можливість самостійного юстування (налагодження)

У разі падіння або необережного перевезення налаштування нівеліра можуть збитися і він може почати брехати. Для усунення цього “явища” в деяких приладах передбачена можливість самостійного налаштування. Для чого треба буде провести певні маніпуляції, описані в інструкції.

Виробники та моделі

Хороший лазерний рівень – це не тільки відповідні характеристики і набір функцій. Важливо ще якість виконання, а це залежить від виробника. Тож, поряд із характеристиками, доведеться вибирати ще й марку. Якщо у вас є електроінструмент якоїсь фірми і він вас влаштовує, можна і нівелір пошукати тієї ж фірми. Якщо ні, доведеться довіритися загальній думці.

Вважається, що хороші лазерні нівеліри (побудовники ліній і площин) є у Bosh (Бош), У них є прилади побутового класу (у зеленому корпусі), є професійні (у синьому корпусі), у кожному класі є по кілька десятків моделей з різними можливостями і ціною.

при пошуку діапазон моделей досить великий

Стабільно хороші відгуки збирає Makita (Макіта). Моделей теж чимала кількість, якість стабільна. Приблизно в тій самій ціновій категорії працюють INSTRUMAX і ADA, які також мають багато вдалих моделей різних типів. З більш бюджетних марок називають Skill (Скілл), Robotoolz (Роботулс), Зубр, RGK.

Параметри для вибору нівеліра для будівництва/ремонту

Якщо ви плануєте повномасштабний ремонт або починаєте будівництво, оптимальним буде такий набір характеристик для вибору лазерного нівеліра:

  • Дві площини – вертикальна і горизонтальна з можливістю їх роздільного ввімкнення.
  • Зеніт, надир і схил.
  • Кут розгортки площин – близько 120-140°, отримати повні 360° можна кілька разів повернувши його.
  • Самовирівнювання з сигналізацією зміни положення.
  • Можливість блокування самовирівнювання.
  • Яскравий промінь із дальністю дії не менше 10-15 м.

Може ще знадобитися приймач, відповідно, нівелір має працювати з ним.

Цим умовам задовольняють такі прилади:

  • Bosch GLL 2-40 – $170GLL
  • Infiniter CL2 – $200
  • 2 Professional – $200
  • Geo-Fennel 40 pocket 2 – $220
  • GTL 3 Professional – $220
  • RED 2D Condtrol – $250
  • Condtrol Laser 3D – $250
  • Condtrol XLiner Combo – $280
  • Bosch GLL 2-50 – $270
  • X-Line Master 4D – $285

Це – тільки частина відповідних лазерних рівнів. Як додаткові маркери відбору можна додати спосіб фіксації (магніти, наприклад), наявність кейса або штатива в базовій комплектації. Або ті додаткові можливості, які здалися вам зручними.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: