Грамотно підібрана температура в холодильнику для зберігання продуктів впливає на їхній смак і термін придатності. Якщо вона занадто низька, продукти можуть замерзнути, втратити смак і зовнішній вигляд. Висока – призводить до посиленого розмноження бактерій, унаслідок чого їжу небезпечно вживати в їжу.
Купивши холодильник, ми навіть не завжди читаємо інструкцію – просто вмикаємо. Якщо немає дисплея, то ставимо регулятор у середнє положення і вважаємо, що нормальна температура в ньому вже встановлена.
Зміст
Норма температури та її значення
Холодильник – необхідний атрибут у кожній родині. Він допомагає зберігати продукти свіжими, безпечними та корисними, охолоджувати напої. Не всі замислюються над питанням, яка температура має бути в холодильнику і на що це впливає.
Правильно відрегульований режим функціонування необхідний для:
- збереження продуктів;
- запобігання виникненню неприємного запаху;
- зниження споживання електроенергії;
- збільшення часового проміжку між розморожуванням морозильної камери;
- зростання терміну експлуатації обладнання.
Однозначної відповіді на запитання, якою має бути оптимальна температура в холодильнику і морозильній камері, не існує. Цей показник істотно різниться в різних зонах холодильної камери. Необхідно враховувати набір продуктів, який там зберігається, зазвичай вона коливається від – 2 до + 5°C.
Якщо йдеться про морозильник, необхідно перед вибором режиму визначити, чи багато продуктів зберігається в ньому, чи часто ви відкриваєте його, чи користуєтеся функцією «швидке заморожування».
Зони холоду в холодильнику
Точно виставлений на дисплеї показник – це середня температура в холодильнику, тобто температура відрізняється в різних зонах. Необхідно пам’ятати, що найнижча температура на полиці, найближчій до морозильної камери, і біля задньої стінки.
Якщо морозильну камеру розташовано знизу, то всередині холодильника (встановлено +4°C на датчику) зони розподіляться приблизно таким чином:
- нижня полиця: від 0 до +3°C;
- наступна: від +3 до +4°C;
- середня: +4°C;
- верхня: від +4 до +6°C.
Це усереднені показники. Що частіше ви відчиняєте і зачиняєте дверцята, то швидше нагрівається простір усередині камери.
Оптимальна температура в зонах
Прохолода в холодильнику розподіляється залежно від відстані до морозильної камери. Ця особливість дуже важлива, вона дає змогу підібрати правильне місце для продуктів, які потребують різних умов зберігання. Виробники рекомендують підтримувати стандартну температуру в холодильнику на рівні +4 °С. Ці показники дають змогу створити необхідні умови всередині та на полицях агрегату.
Холодильну камеру можна розділити на зони:
- «Зона свіжості» – відсік має від +5 до +8 °C і високий рівень вологості.
- Полиці на дверцятах – найтепліше місце. Залежно від частоти відкривання, тут продукти зберігаються за +5 – +10 °C.
- На середніх полицях трохи холодніше і становить +3 – +5 °C.
- Полиця у верхній або нижній частині камери, найближча до морозилки – у холодильнику найхолодніше місце. Залежно від місця знаходження морозилки, це верхня або нижня полиця. Тут буде на рівні +2 – + 3 °C.
Що рідше відчиняти дверцята, то рівномірніше розподіляється холод по внутрішньому об’єму агрегату. Обране значення +4°C – оптимальна температура в холодильнику за нормальних умов, що забезпечує збереження харчових продуктів. У сильну спеку показник необхідно знизити.
В інструкції до агрегату зазначено, яка температура має бути в морозильній камері – зазвичай зараз цей показник дорівнює -18°C. Але якщо є можливість його регулювати, то потрібно враховувати таке:
- Якщо необхідно зберегти заморожені продукти не більше одного місяця, достатньо -6°C. У цьому разі продукти закладають у замороженому вигляді. Овочі, фрукти, бобові та риба потребують нижчої температури зберігання.
- За -12°C ті самі продукти можна зберігати терміном до 3 місяців, не допускаючи їхнього розморожування.
- За температури в морозилці на рівні -18°C тривалість зберігання зростає до року.
Підтримка постійних умов особливо важлива під час тривалого зберігання, навіть короткочасне підвищення температури різко знижує його термін. Сучасні моделі морозильних камер передбачають режим заморожування -24 °C, і зберігання за температури – 18 °C. У сучасних моделях заморожування відбувається за – 24 °C, далі автоматично встановлюється -18 °C, це оптимальна температура для зберігання продуктів у морозилці.
Середня температура в холодильнику
Будь-який побутовий холодильник має діапазон робочих температур, зазвичай він змінюється в межах від 0°С до +8 °C.
Середня температура в холодильнику залежить від кількох чинників:
- частоти відчинення дверцят – щоразу в камеру потрапляє тепле повітря;
- ступеня наповненості камери – якщо продуктів дуже мало, під час відчинення дверцят відбувається різкий перепад температури;
- чинників зовнішнього середовища – умови функціонування влітку та взимку суттєво відрізняються. Система NoFrost підтримує температурний режим холодильника, забезпечує найменший перепад температури.
Температура в морозильній камері залежить від моделі, вона визначається кількістю зірочок або сніжинок на панелі:
(1 зірка) – від -6°C до -12°C;
** (2) – від -12°C до -18°C;
*** (3) – від -18°C до -24°C;
**** (4 зірки) – від -24°C і нижче в деяких моделях.
Рекомендована температура в холодильнику має бути в межах від +2 до +4 градусів за Цельсієм, а в морозильній камері -18.
Двері холодильника
Двері холодильника, як уже згадувалося, – зона з найвищою температурою, яка постійно змінюється. Під час відкривання дверцят до продуктів надходить тепле повітря, після закривання – повітря починає охолоджуватися. Важливо враховувати температуру на дверцятах холодильника і підібрати продукти, які збережуть свіжість у таких умовах.
У сучасних моделях виробники пропонують полиці на дверцятах, призначені для короткочасного зберігання:
- напоїв;
- рослинних олій;
- гострих соусів;
- оцту;
- консервів;
- сиру;
- вершкового масла.
Загальне правило – у цій зоні можна зберігати продукти, які призначені для швидкого використання. Не варто перевантажувати дверцята, перекіс може призвести до порушення герметичності.
Як правильно зберігати продукти в холодильнику
Щоб продукти довше залишалися свіжими, їх необхідно правильно розмістити і точно встановити тепловий режим.
Не можна розкладати пакети в довільному порядку, важливо дотримуватися таких правил:
- Найхолодніша полиця (верхня або нижня залежно від знаходження морозильної камери) призначена для швидкопсувної їжі – м’ясної та рибної продукції, молочних товарів, десертів, відкритих консервів.
- На середніх полицях можна поставити каструлі з супом або борщем, гарнірами, салатами, відвареними яйцями.
- На дверцятах можна зберігати пляшки з напоями, рослинними оліями, оцтом, контейнери зі свіжими яйцями. Це місце гарантує свіжість кондитерських виробів невимогливих до температури – цукерок, шоколаду.
- Висувні ємності, розташовані на дні камери, носять назву «зона свіжості». Температура зберігається на рівні 0°C, підтримується високий рівень вологості. Овочі, фрукти та зелень зберігають свіжість протягом кількох діб.
- Морозильна камера – відсік для знаходження продуктів, які необхідно зберегти свіжими в замороженому стані (м’яса, риби, напівфабрикати, ягоди, овочі, фрукти, морозиво).
- Важливо встановлювати ємності з їжею таким чином, щоб вони не торкалися одна одної – це забезпечить гарне охолодження.
Рекомендовані температури для продуктів
У таблиці наведено оптимальну температуру та рекомендовані терміни зберігання різних груп продуктів.
Тип продукту | температура | ||
мінімальна | максимальна | дорустимий термін зберігання, суток | |
М’ясо свіже охолоджене | –1 | –3 | 1,5 |
Яйця свіжі | +1 | +2 | 20 |
Яйця варені | +1 | +2 | 5–7 |
Риба і морепродукти свіжі | +2 | +2 | 2 |
Молоко | 0 | +1 | В залежності від виду пакування |
Кисломолочна продукція | +1 | +4 | 7 |
Сир | +3 | +4 | 20 |
Готові м’ясні страви | +4 | +8 | 1–2 |
Десерти з кремом | +1 | +3 | 3 |
Вершкове масло | –18 | –24 | 90 |
Відкриті м’ясні та рибні консерви | +3 | +5 | 2 |
Варена ковбаса, сосиски | +1 | +2 | 2 |
Гарніри | +2 | +3 | 2 |
Регулювання температури для різних моделей холодильників
Виробники холодильного обладнання різними способами вирішують питання вибору способу регулювання температури.
Білоруський завод «Атлант» випускає однокамерні та двокамерні агрегати. Для встановлення температури є регулятор, що дає змогу вибрати один із 7 режимів. Виробник рекомендує виставити регулятор на позначці 3. Якщо цього недостатньо, можна пересунути позначку на цифру 5. Коли досягнуто необхідного ступеня охолодження, бажано повернути рукоятку на позначку 3 – цього достатньо для підтримки необхідного рівня.
Моделі «Атлант» із двома компресорами (окремо для холодильної та морозильної камер) мають 2 регулятори. Температура, встановлена на позначках від 3 до 5, гарантує нормальну роботу. Сучасні моделі оснащені цифровою панеллю для контролю температури в морозильній і холодильній камерах. Як правило, достатньо встановити необхідні параметри. Точні відомості про те, як налаштувати температуру в холодильнику «Атлант», є в інструкції.
Налаштування температури в холодильнику «Самсунг» може бути виконано двома способами – механічним або електронним, залежно від моделі. У першому випадку – установка здійснюється за допомогою ручки терморегулятора, а в другому – кнопками управління сервісним меню. Задані параметри висвітяться на табло. У двокамерному холодильнику необхідно встановити температуру в кожній камері, вони працюють незалежно одна від одної.
Регулювання температури в холодильнику Indesit здійснюється за допомогою механічного регулятора, розрахованого на 5 положень. Двомоторні моделі мають панель із двома рукоятками. Налаштування проводиться окремо для морозильної камери і холодильної шафи. Цифрова шкала відсутня, її замінює потовщена напівкругла лінія з мітками. Що більша товщина лінії, то нижча температура.
Щоб виміряти скільки градусів у холодильнику, у якого немає електронного табло, достатньо поставити склянку з водою на кілька годин і поміряти температуру води. Якщо діапазон від +2 до +4 °C, то агрегат працює в штатному режимі. Простіший спосіб – просто поставити термометр у холодильник і перевірити показання хвилин через 15-20.
Якщо значення відрізняються в більший або менший бік, то підрегулювати і провести вимірювання повторно.