Скільки градусів має бути в холодильнику, його температурні зони

Скільки градусів має бути в холодильнику та морозилці

Грамотно підібрана температура в холодильнику для зберігання продуктів впливає на їхній смак і термін придатності. Якщо вона занадто низька, продукти можуть замерзнути, втратити смак і зовнішній вигляд. Висока – призводить до посиленого розмноження бактерій, унаслідок чого їжу небезпечно вживати в їжу.

Купивши холодильник, ми навіть не завжди читаємо інструкцію – просто вмикаємо. Якщо немає дисплея, то ставимо регулятор у середнє положення і вважаємо, що нормальна температура в ньому вже встановлена.

Норма температури та її значення

Холодильник – необхідний атрибут у кожній родині. Він допомагає зберігати продукти свіжими, безпечними та корисними, охолоджувати напої. Не всі замислюються над питанням, яка температура має бути в холодильнику і на що це впливає.

Правильно відрегульований режим функціонування необхідний для:

  • збереження продуктів;
  • запобігання виникненню неприємного запаху;
  • зниження споживання електроенергії;
  • збільшення часового проміжку між розморожуванням морозильної камери;
  • зростання терміну експлуатації обладнання.

Однозначної відповіді на запитання, якою має бути оптимальна температура в холодильнику і морозильній камері, не існує. Цей показник істотно різниться в різних зонах холодильної камери. Необхідно враховувати набір продуктів, який там зберігається, зазвичай вона коливається від – 2 до + 5°C.

Якщо йдеться про морозильник, необхідно перед вибором режиму визначити, чи багато продуктів зберігається в ньому, чи часто ви відкриваєте його, чи користуєтеся функцією «швидке заморожування».

Норма температури в холодильнику та її значення

Зони холоду в холодильнику

Точно виставлений на дисплеї показник – це середня температура в холодильнику, тобто температура відрізняється в різних зонах. Необхідно пам’ятати, що найнижча температура на полиці, найближчій до морозильної камери, і біля задньої стінки.

Якщо морозильну камеру розташовано знизу, то всередині холодильника (встановлено +4°C на датчику) зони розподіляться приблизно таким чином:

  • нижня полиця: від 0 до +3°C;
  • наступна: від +3 до +4°C;
  • середня: +4°C;
  • верхня: від +4 до +6°C.

Це усереднені показники. Що частіше ви відчиняєте і зачиняєте дверцята, то швидше нагрівається простір усередині камери.

Оптимальна температура в зонах

Прохолода в холодильнику розподіляється залежно від відстані до морозильної камери. Ця особливість дуже важлива, вона дає змогу підібрати правильне місце для продуктів, які потребують різних умов зберігання. Виробники рекомендують підтримувати стандартну температуру в холодильнику на рівні +4 °С. Ці показники дають змогу створити необхідні умови всередині та на полицях агрегату.

Холодильну камеру можна розділити на зони:

  • «Зона свіжості» – відсік має від +5 до +8 °C і високий рівень вологості.
  • Полиці на дверцятах – найтепліше місце. Залежно від частоти відкривання, тут продукти зберігаються за +5 – +10 °C.
  • На середніх полицях трохи холодніше і становить +3 – +5 °C.
  • Полиця у верхній або нижній частині камери, найближча до морозилки – у холодильнику найхолодніше місце. Залежно від місця знаходження морозилки, це верхня або нижня полиця. Тут буде на рівні +2 – + 3 °C.

Що рідше відчиняти дверцята, то рівномірніше розподіляється холод по внутрішньому об’єму агрегату. Обране значення +4°C – оптимальна температура в холодильнику за нормальних умов, що забезпечує збереження харчових продуктів. У сильну спеку показник необхідно знизити.

Оптимальна температура в зонах холодильника

В інструкції до агрегату зазначено, яка температура має бути в морозильній камері – зазвичай зараз цей показник дорівнює -18°C. Але якщо є можливість його регулювати, то потрібно враховувати таке:

  • Якщо необхідно зберегти заморожені продукти не більше одного місяця, достатньо -6°C. У цьому разі продукти закладають у замороженому вигляді. Овочі, фрукти, бобові та риба потребують нижчої температури зберігання.
  • За -12°C ті самі продукти можна зберігати терміном до 3 місяців, не допускаючи їхнього розморожування.
  • За температури в морозилці на рівні -18°C тривалість зберігання зростає до року.

Підтримка постійних умов особливо важлива під час тривалого зберігання, навіть короткочасне підвищення температури різко знижує його термін. Сучасні моделі морозильних камер передбачають режим заморожування -24 °C, і зберігання за температури – 18 °C. У сучасних моделях заморожування відбувається за – 24 °C, далі автоматично встановлюється -18 °C, це оптимальна температура для зберігання продуктів у морозилці.

Середня температура в холодильнику

Будь-який побутовий холодильник має діапазон робочих температур, зазвичай він змінюється в межах від 0°С до +8 °C.

Середня температура в холодильнику залежить від кількох чинників:

  • частоти відчинення дверцят – щоразу в камеру потрапляє тепле повітря;
  • ступеня наповненості камери – якщо продуктів дуже мало, під час відчинення дверцят відбувається різкий перепад температури;
  • чинників зовнішнього середовища – умови функціонування влітку та взимку суттєво відрізняються. Система NoFrost підтримує температурний режим холодильника, забезпечує найменший перепад температури.

Температура в морозильній камері залежить від моделі, вона визначається кількістю зірочок або сніжинок на панелі:

(1 зірка) – від -6°C до -12°C;
** (2) – від -12°C до -18°C;
*** (3) – від -18°C до -24°C;
**** (4 зірки) – від -24°C і нижче в деяких моделях.

Середня температура в холодильнику

Рекомендована температура в холодильнику має бути в межах від +2 до +4 градусів за Цельсієм, а в морозильній камері -18.

Двері холодильника

Двері холодильника, як уже згадувалося, – зона з найвищою температурою, яка постійно змінюється. Під час відкривання дверцят до продуктів надходить тепле повітря, після закривання – повітря починає охолоджуватися. Важливо враховувати температуру на дверцятах холодильника і підібрати продукти, які збережуть свіжість у таких умовах.

У сучасних моделях виробники пропонують полиці на дверцятах, призначені для короткочасного зберігання:

  • напоїв;
  • рослинних олій;
  • гострих соусів;
  • оцту;
  • консервів;
  • сиру;
  • вершкового масла.

Загальне правило – у цій зоні можна зберігати продукти, які призначені для швидкого використання. Не варто перевантажувати дверцята, перекіс може призвести до порушення герметичності.

Як правильно зберігати продукти в холодильнику

Щоб продукти довше залишалися свіжими, їх необхідно правильно розмістити і точно встановити тепловий режим.

Не можна розкладати пакети в довільному порядку, важливо дотримуватися таких правил:

  • Найхолодніша полиця (верхня або нижня залежно від знаходження морозильної камери) призначена для швидкопсувної їжі – м’ясної та рибної продукції, молочних товарів, десертів, відкритих консервів.
  • На середніх полицях можна поставити каструлі з супом або борщем, гарнірами, салатами, відвареними яйцями.
  • На дверцятах можна зберігати пляшки з напоями, рослинними оліями, оцтом, контейнери зі свіжими яйцями. Це місце гарантує свіжість кондитерських виробів невимогливих до температури – цукерок, шоколаду.
  • Висувні ємності, розташовані на дні камери, носять назву «зона свіжості». Температура зберігається на рівні 0°C, підтримується високий рівень вологості. Овочі, фрукти та зелень зберігають свіжість протягом кількох діб.
  • Морозильна камера – відсік для знаходження продуктів, які необхідно зберегти свіжими в замороженому стані (м’яса, риби, напівфабрикати, ягоди, овочі, фрукти, морозиво).
  • Важливо встановлювати ємності з їжею таким чином, щоб вони не торкалися одна одної – це забезпечить гарне охолодження.

Рекомендовані температури для продуктів

У таблиці наведено оптимальну температуру та рекомендовані терміни зберігання різних груп продуктів.

Тип продукту температура
мінімальна максимальна дорустимий термін зберігання, суток
М’ясо свіже охолоджене –1 –3 1,5
Яйця свіжі +1 +2 20
Яйця варені +1 +2 5–7
Риба і морепродукти свіжі +2 +2 2
Молоко 0 +1 В залежності від виду пакування
Кисломолочна продукція +1 +4 7
Сир +3 +4 20
Готові м’ясні страви +4 +8 1–2
Десерти з кремом +1 +3 3
Вершкове масло –18 –24 90
Відкриті м’ясні та рибні консерви +3 +5 2
Варена ковбаса, сосиски +1 +2 2
Гарніри +2 +3 2

Регулювання температури для різних моделей холодильників

Виробники холодильного обладнання різними способами вирішують питання вибору способу регулювання температури.

Регулювання температури для різних моделей холодильників

Білоруський завод «Атлант» випускає однокамерні та двокамерні агрегати. Для встановлення температури є регулятор, що дає змогу вибрати один із 7 режимів. Виробник рекомендує виставити регулятор на позначці 3. Якщо цього недостатньо, можна пересунути позначку на цифру 5. Коли досягнуто необхідного ступеня охолодження, бажано повернути рукоятку на позначку 3 – цього достатньо для підтримки необхідного рівня.

Моделі «Атлант» із двома компресорами (окремо для холодильної та морозильної камер) мають 2 регулятори. Температура, встановлена на позначках від 3 до 5, гарантує нормальну роботу. Сучасні моделі оснащені цифровою панеллю для контролю температури в морозильній і холодильній камерах. Як правило, достатньо встановити необхідні параметри. Точні відомості про те, як налаштувати температуру в холодильнику «Атлант», є в інструкції.

Налаштування температури в холодильнику «Самсунг» може бути виконано двома способами – механічним або електронним, залежно від моделі. У першому випадку – установка здійснюється за допомогою ручки терморегулятора, а в другому – кнопками управління сервісним меню. Задані параметри висвітяться на табло. У двокамерному холодильнику необхідно встановити температуру в кожній камері, вони працюють незалежно одна від одної.

Регулювання температури для різних моделей холодильників

Регулювання температури в холодильнику Indesit здійснюється за допомогою механічного регулятора, розрахованого на 5 положень. Двомоторні моделі мають панель із двома рукоятками. Налаштування проводиться окремо для морозильної камери і холодильної шафи. Цифрова шкала відсутня, її замінює потовщена напівкругла лінія з мітками. Що більша товщина лінії, то нижча температура.

Щоб виміряти скільки градусів у холодильнику, у якого немає електронного табло, достатньо поставити склянку з водою на кілька годин і поміряти температуру води. Якщо діапазон від +2 до +4 °C, то агрегат працює в штатному режимі. Простіший спосіб – просто поставити термометр у холодильник і перевірити показання хвилин через 15-20.

Регулювання температури для різних моделей холодильників

Якщо значення відрізняються в більший або менший бік, то підрегулювати і провести вимірювання повторно.

Visited 1 times, 1 visit(s) today
Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: