Покрокова інструкція для початківців, як правильно зробити вимощення навколо приватного будинку своїми руками

Покрокова інструкція для початківців, як правильно зробити вимощення навколо приватного будинку своїми руками

Для всіх будинків, які фундаментом йдуть у ґрунт, потрібне вимощення. Завдяки йому основа будови залишається цілісною, менш схильною до промерзання і появи тріщин.

Незважаючи на те, що елемент це досить простий, не всі будівельники приділяють йому належну увагу. Часто доводиться переробляти або створювати її з нуля своїми руками.

Щоб виконати технологічний процес правильно, потрібно ясно уявляти функції вимощення, знати нюанси будівництва.

Як грамотно, дуже просто і недорого зробити вимощення навколо приватного будинку, садового, біля будиночка на дачі своїми руками, розповімо в статті.

Доцільність самостійного виготовлення відмостки

Вважається, що вимощення необхідне всім будівлям, які стоять на фундаменті. І все ж, професіонали радять створювати її і поблизу будинків на палях. Дощ і тала вода здатні без зусиль заглибитися під будівлю, утворити там болото з усіма витікаючими наслідками.

Як будівельний елемент вимощення просте у виконанні і не вимагає особливих знань, тільки дотримання порядку дій і точність у розрахунках параметрів.

Доцільність самостійного виготовлення відмостки

Для чого потрібен цей елемент, чому не варто відкладати його будівництво:

  • Гідроізоляція. Фактично вимощення – це штучно створений ухил у бік від основи будівлі.
    Опади, які випадають у безпосередній близькості від стін будівлі, і без неї вбираються в ґрунт, проникають до бетонного фундаменту і підмивають будівельний матеріал, створюючи тріщини. У результаті будинок змінює положення, крениться, а тріщини піднімаються вище.
  • Теплоізоляція. Вода, що застигає від холоду всередині ґрунту, розширюється і створює тиск на фундамент. Відмостка – це додаткове утеплення верхнього шару ґрунту, вона не пропускає кисень всередину, зберігає тепло на підлозі, цокольному і першому поверсі. Завдяки відсутності повноцінної циркуляції повітря в ґрунті не розмножуються мікроорганізми.
  • Завершений зовнішній вигляд. Цей елемент будівлі один із фінальних штрихів, виглядає як рамка навколо будинку, завершує процес.
  • Зручність. Відмостку використовують як доріжку навколо будинку, можна ставити на неї сходи, щоб підібратися до фасаду тощо.

Поділяються вимощення на жорсткі, напівжорсткі та м’які. З останніми вручну впоратися простіше, вони складаються з гідроізоляції, подушки і фінішного матеріалу (дренаж, газон).

Жорстке вимощення заливається бетоном, асфальтом або цементною сумішшю. Самостійно побудувати його можна, але проблематично. Буде потрібно наймати техніку (і вміти нею керувати), до того ж таке покриття виглядає грубувато, з часом втрачає презентабельний вигляд.

Найоптимальніший варіант – напівжорстке вимощення. Це тонкий шар бетонної суміші та тротуарна плитка. Матеріал має масу відтінків, виглядає красиво, довговічний. Зробити його самостійно дешево і не складе проблеми.

відмостка навколо будинку

Які правила і нюанси потрібно врахувати під час будівництва?

Що потрібно знати заздалегідь:

  1. Роботи з будівництва вимощення проводяться до облицювання цоколя і після завершення оздоблювальних робіт зі стінами. Причини: між цим елементом і стіною будівлі повинен залишатися компенсаторний шов. Це відстань 2-3 см, дається на випадок усадки або фізичних змін матеріалу, з якого зроблений будинок (стосується деревини). Облицювання цоколя буде перекривати шов і вода, що скочується по стінах, не потрапить у стик.
  2. Викладають відмостку по периметру всієї будівлі, за винятком ґанку.
  3. Ширина залежить від ґрунту. Для пружного до 1,5 м, для пухкого до 2 м. У будь-якому разі, покриття має перевищувати на 20 см ширину звису покрівлі.
  4. Глибина дорівнює половині глибини промерзання ґрунту в конкретному регіоні. Для середньої смуги Росії це 30-40 см, на півдні до 20 см.
  5. Обов’язково мати ухил на 2-3 градуси від стіни будівлі вже на етапі риття траншеї. Верхнє покриття укладається також під нахилом, інакше сенс вимощення втрачається.
  6. Необхідно прокласти шар гідроізоляції і теплоізоляції, шари мають підніматися на 20 см стіни будівлі.
  7. Дно траншеї обприскується хімічними сполуками, що перешкоджають росту рослин і розмноженню мікроорганізмів (гербіцидами).
  8. Для відведення води від основи будівлі використовують водостоки і дренажні труби. Залежно від кількості опадів у регіоні, укладають їх по кутах будинку і додатково по периметру вимощення. Вони працюють як профілактика від калюж і утворення боліт на стику з ґрунтом.
  9. Компенсаційний шов не залишають порожнім, всередину укладають еластичний матеріал (руберойд, пінопласт тощо) і засипають смужкою піску.
  10. Якщо відмостка планується з бетону, обов’язково встановлюють демпферні шви по всьому периметру на відстані 2-3 метри. Це дошки шириною 2,5 см, ставлять їх вертикально, щоб бетон не був монолітним по всій довжині і не тріскався від морозу.

До будівництва вимощення потрібно підходити підготовленими, щоб елемент виконував усі свої функції і зберіг основу будівлі.

відмостка навколо будинку

Які інструменти та витратні матеріали потрібно підготувати?

Інструменти:

  • лопата штикова для копання траншеї і совкова для укладання матеріалів;
  • вібромашина для утрамбовки дня траншеї (знадобиться при укладанні бетону);
  • правило, схили;
  • рулетка, олівець, нитка і кілочки для розмітки;
  • гострий ніж, щоб розрізати матеріали;
  • відро;
  • рукавички.

Для створення вимощення з бетону знадобляться ємність для суміші (або бетономішалка), кельма, правило. Для укладання плитки – киянка, монтажні напрямні хрестики.

Матеріали:

  • дошки для оснащення і демпферних швів;
  • руберойд або інший еластичний матеріал для прокладки компенсаційного шва;
  • пісок;
  • теплоізоляція (пінокомплекс);
  • водовідвідні труби;
  • гідроізоляція з ПЕТ плівки або руберойду, як варіант ПВХ мембрана;
  • щебінь;
  • геотекстиль.

Для укладання бетону знадобиться суміш, пісок, цемент і вода.

Правильна технологія влаштування найпростішого і найбюджетнішого варіанту конструкції з фото

Найпростішим і найдешевшим способом зміцнити ґрунт і захистити фундамент на прибудинковій території – м’яке вимощення. Її відмінні риси: відсутність бетону в конструкції, верхній шар із щебеню, гравію або газону.

Інструкція зі зведення покроково:

  1. З чого почати: розмітити місце пролягання вимощення кілочками, протягнути нитку по всьому периметру. Заміряти правильну ширину щодо звису покрівлі.
  2. Зняти родючий шар ґрунту, дно утрамбувати (бажано використовувати вібромашину). Уже на цьому етапі необхідно зробити укіс, щоб усі наступні шари лягли правильно – під кутом від стіни будівлі.
  3. По зовнішньому краю траншеї робиться лопатою поглиблення по всій довжині. У нього буде прокладена зливова каналізація, по кутах будівлі труби водовідведення. Водовідведенню потрібно приділити особливу увагу, особливо в місцевості, де йдуть проливні дощі.
    Один з варіантів: монтаж дощоприймачів прямо у вимощення і відведення води під ухилом пластиковими каналами в спеціально відведене місце за межами ділянки або в накопичувач для подальшого використання.
  4. На дно траншеї укласти глину (під кутом), товщина шару до 20 см, гарненько утрамбувати. Дочекатися її висихання (періодично змочувати від розтріскування).
  5. Укласти гідроізоляційний шар – класти з нахлестом на стіну до 20 см.
  6. Зверху насипати шар піску, достатньо 10 см.
  7. Постелити геотекстиль, який служить прошарком між піском і щебенем, попереджає їхнє змішування.
  8. Засипати щебінь рівним шаром до 15 см завтовшки.
  9. Фінішний шар робимо з будь-якого вподобаного матеріалу. Ним може бути: щебінь, гравій, газон. Красиво виглядає різнобарвна гранітна крихта.

У регіонах, де суворі зими, рекомендується прокласти теплоізоляційний шар. Розміщують його після укладання подушки, перед геотекстилем. Використовують:

  • піноплекс (довговічний, міцний),
  • пінопласт (недорогий, ізолює звук),
  • спінений поліуретан (не піддається механічному і хімічному впливу, укладається за допомогою спеціального обладнання, дорогий).

Щоб вимощення не деформувалося, його не піднімало взимку, важливо врахувати кліматичні умови і дотримуватися технологічного процесу без відхилень.

Нанесення розмітки:

розмітка відмостки під будинком

Шар гідроізоляції з нахлестом:

Шар гідроізоляції з нахлестом:

Шар піску 10 см:

Шар піску 10 см:

Схематичне влаштування м’якого вимощення:

Схематичне влаштування м'якого вимощення:

М’яке вимощення з гранітної крихти:

М'яке вимощення з гранітної крихти:

Варіант розміщення дренажної труби поверх м’якого вимощення:

Варіант розміщення дренажної труби поверх м'якого вимощення:

Водовідведення всередині вимощення:

Водовідведення всередині вимощення:

Можливі помилки у спорудженні та як їх уникнути

Поширені помилки:

  1. Відсутність ухилу. В даному випадку як мінімум верхній шар конструкції потрібно буде переробити і створити необхідний кут для ската води.
  2. Лінія краю вимощення нижче рівня ґрунту. У цьому випадку вода буде накопичуватися і утворювати калюжі. Рекомендується розрівняти ґрунт на стику і прокласти дренажні труби під нахилом від будинку. Вони будуть відводити опади в безпечне місце.
  3. Дно траншеї має бути рівним і ущільненим, глиняний шар без домішок і будівельного сміття. Інакше верхній шар деформується, з’являться шляхи для проникнення вологи.
  4. Відсутність компенсаційного шва. Його наявність необхідна для безперешкодної усадки будівлі.
  5. Недостатня ширина. Вузьке вимощення марне, вода з даху обов’язково потраплятиме на нього. Тому ширину потрібно збільшити, якщо її недостатньо.
  6. Якщо дренажні труби не були проведені заздалегідь, краще влаштувати водовідведення поверх готового вимощення. Розрізану трубу можна наполовину закопати в ґрунт і зробити канавку. Головне: герметичне з’єднання стиків і дотримання нахилу.

 

стандартний варіант створення відмостки біля будинку

Плюси та мінуси

Переваги самостійних робіт зі створення вимощення:

  • економія фінансів;
  • дотримання всіх необхідних норм, вищий рівень відповідальності, ніж у найманих робітників;
  • гарантія правильного використання матеріалів (без сторонніх сумішей і потрапляння сміття);
  • результат буде повністю виконувати свої функції.

Мінуси:

  • поетапно процес досить трудомісткий, не бажано виконувати його самому поодинці.
  • при недотриманні технології, конструкція буде недовговічною, знадобиться ремонт.

Висновок

Якщо обрано шлях створення відмостки біля будинку своїми руками, рекомендується укладати її без заливки бетонної суміші. Процес буде проходити простіше, а результат радуватиме довгі роки.

Доглядати за таким видом покриття простіше: періодично його треба чистити і не допускати появи рослин. Воно не покривається тріщинами, має гідний вигляд, не реагує на морози. Зовнішнє покриття можна за бажанням змінювати, урізноманітнити дизайн прибудинкової території.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: