Паритися влітку в будинку, якщо можна провести час на свіжому повітрі? Не найкраща ідея. А готувати або робити закрутки – і того гірше. Набагато приємніше і корисніше провести час під навісом або в легкій, продувній споруді, яку багато хто називає «літньою кухнею». Літня кухня своїми руками будується легко, особливо відкриті варіанти.
Зміст
Відкрита літня кухня: види та фото
Відкрита – це скоріше відкрита альтанка або веранда. Дуже непоганий варіант для теплої пори року. Не у всіх регіонах навіть влітку можна довго перебувати на вулиці. Тоді роблять закриті літні кухні – це вже невеликий будиночок, який можна будувати за будь-якою технологією, яка вам видається найбільш привабливою.
Літня кухня – прибудова
Почнемо з відкритих майданчиків. Якщо передбачається на літо основну активність перенести на свіже повітря, зручніше буде літню кухню прибудувати до наявного будинку. У цьому разі роблять веранду. Найчастіше спочатку роблять її відкритою. Найпростіше зробити дерев’яну прибудову. У дуже відкритому варіанті це можуть бути просто стовпи, що підтримують дах.
Цей варіант дуже хороший для південних регіонів, де більшу частину року на вулиці можна перебувати як завгодно довго. Для більш північних регіонів або якщо це будинок постійного проживання, зазвичай прибудову вирішують зробити більш закритою. Спочатку роблять перила, а потім часто замислюються про те, щоб чимось ще закрити прольоти: хочеться продовжити «період використання». У результаті відкрита літня кухня стає закритою.
Найпоширеніший матеріал для подібного роду прибудов – деревина. Вона пластична, прощає багато промахів, які можна згодом виправити без розбору конструкції, тому легко працювати навіть без навичок. Ще вона легка, тому фундамент під літню кухню з дерева можна робити полегшений – стовпчастий або свайний, можна – з ростверком.
Другий за популярністю матеріал – цегла або декоративний камінь. За наявності «прямих» рук і дотримання технології і з цим матеріалом можуть працювати забудовники-аматори. За будівництво будинку без досвіду братися не варто, а ось скласти стовпи і перегородки під літню кухню можна спробувати.
Але оскільки навіть стовп із цегли або каменю важить уже не під сотню кілограмів і більше, підстава під нього потрібна більш солідна. Якщо врахувати, що приймати він буде ще навантаження від покрівлі, то доведеться робити стовпи або палі з хорошою несучою здатністю.
Якщо ви подумуєте про те, щоб потім поставити цегляні стіни, краще відразу заливати пальово-стрічковий фундамент, а стрічку заглиблювати нижче глибини промерзання. Якщо такий варіант не підходить – глибина промерзання велика або ґрунти не дозволяють, доведеться або плиту монолітну робити, або відмовитися від цегляних простінків, зробивши їх за іншою технологією, хоч з того ж дерева або за каркасно-щитовою технологією. Побудована своїми руками літня кухня тим і хороша, що знаючи всі особливості конструкції до дрібниць, ви можете згодом модернізувати споруду.
Літня кухня збудована окремо
Комусь не дуже подобаються кухонні запахи, які можуть потрапляти в будинок із прибудови. Тоді зводять невелику споруду на деякому віддаленні від будинку. Наявність літніх кухонь – майже обов’язковий атрибут приватних будинків у південних регіонах. До ери кондиціонерів готувати в спеку в приміщенні було справжніми тортурами: висока температура «за бортом», розігріті стіни, та ще й жар від плити – умови пекельні, водночас ще й решта приміщень підігріваються. Тому й робили хоч невеличкі окремі будиночки-альтанки, в яких у містах ставили газову плиту і балон зі скрапленим газом, у селах складали невеличку грубку. Дехто навіть готував на «кирогазі» чи примусі.
Сучасна кліматична техніка дає змогу звести нанівець усі ці незручності, але окремі літні кухні все ще продовжують будувати. Їх часто ще використовують як гостьовий будиночок – зробивши їх з мансардним поверхом.
Найдешевший варіант – стовпи, що підтримують дах. Вони можуть бути дерев’яними, цегляними або комбінованими – складаються з цоколя з каменю, а верх – з брусу. Це оптимальний варіант з точки зору експлуатації: деревина захищена від впливу більшої частини опадів, і в той же час вага виходить не дуже великою.
Варіантів окремо розташованих відкритих літніх кухонь – маса. Будуються вони за тим самим типом, що й альтанки, тільки, можливо, мають більші розміри. Технологію будівництва відкритого майданчика з цегли можна подивитися тут, процес побудови з дерева описаний тут.
Іноді, вони можуть мати майданчики під мангали або барбекю. Як зробити простий мангал із цегли читайте тут, про цегляне барбекю – тут.
Із чого зробити підлогу літньої кухні
Підлога в такій кухні може бути дощатою. Її робити простіше, але багатьох бентежить те, що деревина буде перебувати практично без захисту. Вирішити проблему можна двома способами. Перший – використовувати ефективні захисні просочення – типу масел або воску для деревини, призначених для зовнішніх робіт. Вони не створюють блискучої поверхні, але захищають добре і від вологи, і від бруду. Використовувати лаки для літніх кухонь – не найкраща затія. Вони починають лопатися і тріскатися, щоб оновити покриття, старе потрібно видалити повністю, тоді як олії та віск вимагають тільки ретельного попереднього очищення, після висихання можна наносити свіжий шар.
Ця тераса оброблена Pinotex Terrace Oil
Другий спосіб – використовувати не деревину, а деревно-полімерний композит (ДПК). Це дошки, які складаються із суміші волокон деревини та полімерів. Вони і на вигляд, і на дотик дуже нагадують деревину. З тією лише різницею, що майже не змінюють розмірів залежно від вологості, щоправда, температурне розширення присутнє. Такі дошки називають «деккінг» або «планкен» залежно від профілю дошки. Є ще «садовий паркет». Це покриття, зроблене з цього ж матеріалу, тільки зібране в щити, на зразок паркетних. Їх можна просто укладати на землю, без будь-якої підготовки.
Тераса і підлога в літній кухні зроблені з ДПК – деревно-полімерного композиту
До плюсів ДПК можна віднести тривалий період експлуатації без зміни первинних властивостей. Обчислюється він десятками років, але сильно змінюється залежно від виробника. Мінус – не найдемократичніша ціна. Можливо, це пов’язано з тим, що технологія відносно нова, поки ще не особливо освоєна.
Краще переносить вплив погоди камінь або спеціалізована плитка, але влаштування такої підлоги – справа непроста. Якщо просто покласти на гравійно-піщану підсипку, замокнув восени, в морози плитка може потріскатися або повідскакувати. Доводиться робити утеплену монолітну плиту, дотримуючись усієї технології: з піщано-гравійним шаром, утеплювачем, армуванням, заливкою бетону. Розміри цієї плити – на 50-60 см більші по периметру, ніж планована споруда. Загалом, витрати і роботи неабиякі, хоча в експлуатації зручно.
Один із варіантів підлоги – великі бетонні плити з бетону високої марки
Через час, коли бетон набере міцності (мінімум має минути 2 тижні, і це за середньої температури +20°C), можна укладати покриття. Використовувати можна плитняк – пиляний на пласти камінь, можна – керамограніт, або морозостійку плитку.
Простіший варіант – викласти майданчик тротуарною плиткою. Але це – виключно літній варіант. Зате – без метушні з фундаментом.
Якщо літня кухня своїми руками будується на дачі, це, можливо, найоптимальніший варіант. Виходить недорого і практично.
Закрита літня кухня
Ті, хто хоче мати всесезонний літній майданчик для посиденьок або приготування їжі, ставлять більш капітальні будови. Найчастіше це споруди за каркасною технологією – швидко і відносно недорого, дорожче, але більш капітально – з колоди або бруса.
Варіант «каркасника» – стійки з бруса обшиті вагонкою.
У випадку з каркасною спорудою все дуже просто: з невеликим кроком ставляться стійки з брусу (можна навіть зростити дошки), потім їх обшивають з двох боків будь-яким оздоблювальним матеріалом. Яким – на ваш вибір, хоч вагонкою – дерев’яною або пластиковою, блокхаусом, будь-яким іншим матеріалом. Усередині для економії часто фанерою обшивають, ДВП, ГВЛ, ОСП або чимось подібним. За бажання, її можна утеплити. Обшивається каркас з одного боку, закладається утеплювач (зазвичай мінеральна вата), монтується обшивка з іншого боку. Утеплювати можна не тільки відразу, але й через деякий час, тільки доведеться з одного боку обшивку знімати.
Який вигляд має «скелет» літньої кухні за каркасною технологією:
Ще каркасна споруда зручна тим, що їй можна надати будь-яку форму, а фундамент може бути відносно легким – залежно від ґрунтів – пальовий або стрічковий. Такі фундаменти потрібні і під дерев’яні споруди – з колоди або бруса. Тут усі правила такі самі. Важливо знайти або замовити проект, а зібрати – справа техніки.
Звісно, можна побудувати і з будь-яких інших матеріалів – від піноблоків – до цегли або навіть буту. Вся справа в сумі, яку ви плануєте або можете витратити на цю споруду. Ще недорого обійдеться споруда з пінобетону, газобетону, деяких будівельних блоків, саману. Шлакоблок, як і саман, можна виготовити самостійно, тож вибір матеріалу – тільки за вами, а далі все будується за всіма правилами. Тільки з одним відхиленням: утеплення для літньої кухні або не роблять зовсім, або роблять його мінімальним. Ще момент – опалення, як правило, відсутнє, і це теж необхідно брати до уваги і під час вибору матеріалів для будівництва, і для оздоблення.
Фотозвіт будівництва літньої кухні з відкритою верандою
Будувалася літня кухня з можливістю «посидіти на повітрі». Тому обраний був варіант із відкритою верандою. Основу будинку зібрано з бруса 200*200 мм, внутрішні простінки – з 150*100 мм. Зовні подобається лафет, але коштує безбожно дорого, тому брус підтісувався, для створення схожого рельєфу.
Фундамент зроблений стовпчастий. Оскільки споруда легка, ґрунти нормальні, стовпчики закопали тільки на 60 см.
Готовий фундамент:
Обв’язку збирали з бруса 200*200 мм. Його попередньо просочили антисептиком. Кути з’єднували як зазвичай – робили запили. Поперечини садили на металеві U-подібні пластини. Жорстко брус не кріпили, оскільки пучіння все одно буде, щоб споруда мала можливість «гуляти».
Збірка обв’язки:
Стійки робили з бруса 200*200 мм, внутрішнє наповнення з 150*100 мм.
Стіни зібрали досить швидко і без проблем: врубок ніяких, просто необхідної довжини шматки брусу прибиваються до стійок. Дах зроблено двосхилий, з невеликим кутом схилу. З одного боку винос кроквяних ніг більший – щоб з боку веранди зробити навіс, який буде і від косого дощу прикривати.
Підшивка стелі зроблена з необрізної дошки, яку потім довели до розуму на своєму верстаті.
Це вже вигляд літньої кухні після того, як пофарбували і поставили рами:
Дизайн літньої кухні: фото
Після побудови літньої кухні виникає інша проблема: необхідно її оформити. Облаштування включає в себе не тільки вибір столу і стільців, необхідно ще якимось чином організувати робочу зону, десь зберігати дрова для печі, яку тут часто ставлять.