Керамзитоблоки: розміри, характеристики, переваги та недоліки

Керамзитоблоки: розміри, характеристики, переваги та недоліки

Вибрати матеріал для будівництва будинку дуже непросто. Треба щоб будинок був теплим, надійним, довговічним. А ще, дуже бажано, щоб матеріал для зведення стін був недорогим. Усі параметри “укласти” в одному матеріалі дуже нелегко. Один із варіантів – блоки з керамзитобетону. Матеріал далеко не ідеальний, але теплий, легкий, недорогий. Ще й розмір керамзитобетонного блоку може бути різним, що полегшує вибір оптимального розміру.

Що таке керамзитобетонні блоки за ДСТУ

Керамзитобетон відносять до легкого бетону. Як заповнювач використовують пористий матеріал – керамзит. Це округлі гранули з обпаленої глини. Склад керамзитобетону – цемент, пісок, керамзит і вода. Під час складання суміші води ллють більше, ніж у звичайному важкому бетоні, оскільки керамзит гігроскопічний і вбирає рідину. Під час виробництва блоків готову суміш заливають у форми, залишають до первинного твердіння, після чого їх виймають із форми. У принципі, блоки готові, але їх не можна використовувати, поки вони не наберуть проєктної міцності.

Керамзитоблоки: розміри, характеристики, переваги та недоліки

Будинок із керамзитобетонних блоків зводиться швидко.

Є дві технології заводського доведення виробів до нормальної міцності – в автоклаві та вібропресуванням. У першому випадку блоки відправляють в автоклав, де під тиском матеріал обробляють парою. Це робить керамзитобетонні блоки міцнішими. Другий спосіб – вібрування з одночасним тиском. При вібруванні зникають всі порожнечі, розчин стає більш однорідним і текучим, обволікаючи кожну з гранул керамзиту. Результат – високі показники міцності.

При кустарному виробництві блоки просто залишають “дозрівати”. За ідеєю потрібно мінімум 28 діб, поки бетон не набере міцності. Але можуть продати раніше, щоб не займали місце. Міцність при цьому ніхто не гарантує.

Річ у тім, що для нормального набору цементом міцності необхідно створити певний тепловологісний режим. Керамзитобетон у цьому плані примхливіший за звичайний бетон. Через високу поглинаючу здатність керамзиту він може забрати занадто багато води. І рідини буде недостатньо для того, щоб бетонний камінь набирав міцність, а не просто висихав. Тому готові блоки бажано поливати і вкривати плівкою хоча б протягом кількох днів після виробництва. Тримати їх на сонці не можна, і температура має бути не нижче +20°C. В іншому разі керамзитоблоки так і не наберуть потрібної міцності і розсипатимуться навіть за невеликих навантажень і ударів.

На поверхні блоку вгадуються округлі гранули керамзиту. Залежно від марки, вони можуть бути різного розміру, в більшій або меншій кількості.

Якщо говорити про ціну, заводські блоки коштують дорожче. І все ж таки. Якщо ви будуєте будинок, а не госпблок або сарай, не варто економити і купувати блоки “гаражного” виробництва. Якість тут під великим питанням.

Керамзитоблоки: розміри, характеристики, переваги та недоліки

Плюси і мінуси будинку з керамзитоблоків

Керамзитні блоки в рази більші за цеглу. Навіть подвійної. Розмір керамзитобетонного блоку можна порівняти хіба що з керамічними будівельними блоками. Але важать керамзитоблоки менше, мають кращі характеристики за теплопровідністю. І, що важливо, набагато нижчі за вартістю. Довговічність і морозостійкість при цьому можна порівняти з керамічною цеглою.

Переваги будівництва з керамзитобетону.

До плюсів будинків із керамзитових блоків можна віднести такі пункти:

  • Малі терміни на зведення стін.
  • Для кладки використовують звичайний цементно-піщаний розчин.
  • Кладка з керамзитоблоку добре обробляється будь-якими матеріалами.
  • Будинок виходить теплий. Але керамічна цегла більш теплоємна – приблизно на 20-30%, тож накопичує більше тепла. Якщо ж порівнювати із силікатною цеглою, керамзитобетонний блок більш теплоємний.
  • Стіни важать небагато, що знижує витрати на фундамент.
  • Відсутність усадки.
  • Не містять вапна, а значить арматура не піддається корозії.
  • Хороші звукоізоляційні властивості. Для зовнішніх стін 47 дБ до 55 дБ, для внутрішніх – від 49 дБ до 54 дБ. Залежить від щільності та товщини стін.

Кладка схожа на роботу з цеглою, тільки швидше.

Переваги будівництва з керамзитобетону.

Можна порівняти характеристики різних матеріалів

Можна порівняти характеристики різних матеріалів

Блоки можуть мати пазогребневу систему, що покращує теплотехнічні характеристики кладки. Матеріал натуральний, повітропроникний, тому з регуляцією вологості в приміщеннях проблем не буде.

Недоліки

Мінуси у керамзитобетонних будинків теж є і цілком серйозні. Їх обов’язково треба враховувати при виборі будівельного матеріалу.

  • Керамзитоблок не підходить для будинків без опалення в зимовий період. Пам’ятаємо, що керамзит гігроскопічний і блоки з керамзитобетону теж. Морозостійкість не така велика, тож потрібне, по-перше, утеплення, по-друге, оздоблення, яке захищатиме матеріал від потрапляння води. Також обов’язкова підтримка плюсової температури. Взагалі, морозостійкість блоків, які оброблені в автоклаві або у вібропресі, – близько 100 циклів, і цього більш ніж достатньо. Але у приватників цей параметр ніхто не контролює.
  • Через гігроскопічність краще не використовувати для стін у приміщеннях із високою вологістю. Тобто, для лазень краще пошукати інший матеріал. Просто при будівництві з керамзитобетонних блоків, їх зсередини треба покривати гідроізоляційними засобами.
  • Розмір керамзитобетонного блоку може “плавати”. Це незручно при будівництві.
  • Технологія виготовлення проста, що дає змогу відкривати “гаражне” виробництво. Усе змішується “на око”, ніякого контролю характеристик і параметрів, а потім блоки розсипаються, стіни тріскаються.

Основний недолік – висока гігроскопічність. Глиняні гранули можуть увібрати дуже багато води. Блоки, які тривалий час зберігаються просто неба, важать у рази більше, ніж ті, які залишаються в сухих приміщеннях. Цемент від вологи тільки стає міцнішим. Але вологі стіни вам навряд чи сподобаються. Тому важливо якісно зробити гідроізоляцію фундаменту, відсікти всі можливі джерела “підсосу” вологи. Покрівлю краще зробити з великими звисами і спорудити якісну систему водозбору.

У заводських блоків з керамзитобетону морозостійкість може досягати 100 або 120. У кустарних - точно ніхто не знає

У заводських блоків з керамзитобетону морозостійкість може досягати 100 або 120. У кустарних – точно ніхто не знає.

Розмір керамзитобетонного блоку за стандартом

Річ у тім, що окремого стандарту щодо керамзитобетонних блоків немає. Цей вид матеріалу описується групою нормативів, які нормують легкі бетони і вироби з них. Так розміри стінових блоків з легкого бетону встановлюються ДСТУ 6133-99.

Розмір керамзитобетонного блоку за стандартом

Популярний розмір керамзитобетонного блоку для стін і перегородок

Найчастіше для кладки стін застосовують керамзитобетонні блоки розміром 390*190*188 мм. Виходить дуже зручно, оскільки для середньої смуги Росії вважається оптимальною товщина стінки 400 мм. Тобто, кладку ведуть “в один блок”. Для перегородок потрібна зазвичай менша товщина – 90 мм. Довжина і висота при цьому залишаються такими самими. Тобто, розмір керамзитобетонного блоку для перегородок 390*90*188 мм. Це не означає, що перегородки не можна робити з довших або коротших перегородкових плит. Можна, але коротші – більше швів, більша витрата розчину, а довші важчі, складніші в роботі.

Якщо ви хочете мати кращі параметри зі звукоізоляції між приміщеннями, перегородки можна скласти і зі стінових блоків. Або стандартної ширини – 190 мм, або тих що тонші – 138 мм. Але витрати при цьому більші.

Нестандартні габарити керамзитоблоків

У стандарті є приписка про те, що за погодженням із замовником розмір керамзитобетонного блоку може бути будь-яким. Тож можна зустріти вироби будь-якого формату.

Нестандартні габарити керамзитблоків

Крім того, існують ще й технічні умови (ТУ), які розробляють і реєструють самі підприємства. Якщо ви збираєтеся закуповувати велику партію і в маркуванні стоїть не ДСТУ 6133-99, а ТУ, краще з цим документом ознайомитися, щоб не було сюрпризів.

Види керамзитоблоків

Торці блоків можуть бути з пазами, плоскими або зроблені за принципом паз/гребінь. Для використання на кутах, одна грань може бути гладкою. Крім того, кути можуть бути заокругленими або прямими. На опорних поверхнях (куди кладуть розчин) можна формувати пази для укладання арматури. Розташовуватися ці пази повинні на відстані не менше 20 мм від кута.

Види керамзитоблоків

Блоки бувають із пустотами і без. Порожнечі можуть бути наскрізними чи ні, розташовують їх рівномірно, перпендикулярно до робочої поверхні. Максимально допустима маса будівельного блоку з легкого бетону – 31 кг. Стандартом нормується товщина стінок, які захищають порожнечі:

  • зовнішні стінки – не менше 20 мм;
  • перегородка над ненаскрізними пустотами – не менше 10 мм;
  • між двома пустотами – 20 мм.

Порожнечі частіше роблять плоскими – у вигляді щілин. Кількість “ліній” з пустотами визначає коефіцієнт теплопровідності матеріалу. Що більше ліній пустот, то теплішою (і “тихішою”) буде стіна. Повітря, як відомо, погано проводить тепло. У всякому разі, гірше ніж бетон. Тому розбиття блоку пустотами дає хороший результат.

Марки за щільністю і міцністю на стиск

За міцністю і теплопровідністю керамзитобетонні блоки діляться на дві категорії: конструкційні та конструкційно-теплоізоляційні. У кожній із груп можуть бути вироби різної щільності. Щільність – це маса одного кубометра матеріалу в сухому стані. Орієнтовне значення стоїть після літери D. Наприклад, D600 – маса кубометра становить 600 кг, D900 – 900 кг. І так далі.

Конструкційно-теплоізоляційні:
D500 В0,75 до В1,75;
D600 В1,0 до В2,5;
D700 В1,5 до В3,5;
D800 В2,0 до В3,5;
D900 В2,5 до В7,5;
D1000, 1100 В3,5 до В10;
D1200, 1300, 1400 В5 до В10

Конструкційні:
D1100 В 12,5;
D1200. 1300 В12,5 до В20;
D1400. 1500 В12,5 до В30.
У приватному житловому будівництві зазвичай використовують блоки конструкційно-теплоізоляційні. Для зведення зовнішніх стін одноповерхових будинків застосовують керамзитобетонні блоки марки D700 або D800, для внутрішніх ненавантажених перегородок можна брати і нижчі марки.

Стандартні рішення для середньої смуги

Під час будівництва будинку найправильніше замовити проект. Тут вам усе врахують, пропишуть усі вузли, матеріали, зокрема й розмір керамзитобетонного блоку, його параметри та кількість. Залишається тільки закупити все за списком. Але так чинить небагато людей. Проект – це витрати, а грошей і так мало. Тому намагаються самі приблизно “прикинути” без розрахунку. Позиція теж зрозуміла, але не завжди вона призводить до економії, тому що “стандартні рішення” роблять із запасом міцності, а це перевитрата матеріалу. Але, загалом, є напрацьовані варіанти за складом пирога зовнішніх стін із керамзитоблоків для середньої смуги.

  • Тільки блоки без утеплення. Товщина стіни – 600 мм. Розмір керамзитобетонного блоку для зовнішньої стіни 590*290*200 мм, блоки пустотілі, конструкційно-теплоізоляційні. Блоки класти пустотами вгору, їх заповнювати теплоізоляційним матеріалом. Найзручніше пінополістирольною крихтою. Оздоблення зсередини – штукатурка або гіпсокартон, зовні – штукатурка.

Приклади кладки керамзитоблоків

  • Керамзитоблок 400 мм + утеплювач. Для зовнішньої стіни зручніше використовувати керамзитобетонний блок розміром 390*190*200 мм. При кладці вперев’язку отримуємо 40 мм товщини. Шар утеплювача повинен мати коефіцієнт теплопровідності 0,05 Вт/м °С. Для мінеральної вати і пінополістиролу – це близько 50 мм.
  • Багатощілинний блок із керамзитобетону товщиною 500 мм без утеплення. Габарити керамзитобетонного блоку треба підбирати, оскільки вони часто йдуть нестандартних розмірів. Можна знайти довжиною 500 мм і шириною 250 мм. Зручно буде класти звичайною схемою з перев’язкою. Або можна використовувати інші формати, але потрібно розробляти схему кладки.
  • Стіна з керамзиту товщиною 290 мм + утеплювач. Для цього варіанта можна застосовувати великоформатний блок. За ДСТУ його розмір 288*288*138 мм, але він важить багато, працювати складніше. Можна використовувати вужчий – шириною 138 мм, що майже дасть необхідну товщину. Утеплювача треба близько 100 мм, внутрішнє оздоблення – штукатурка або гіпсокартон.

Ще одне популярне рішення – з облицюванням цеглою

Ще одне популярне рішення - з облицюванням цеглою

Під час вибору керамзитних блоків дивимося на два показники: клас міцності на стиск – для несучих стін він має бути не меншим за В3,0 (із запасом). Другий показник – коефіцієнт теплопровідності. Чим він нижчий, тим краще.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: