Розміри стандартних дверних отворів: міжкімнатних і вхідних

Розміри стандартних дверних прорізів: міжкімнатних і вхідних

Під час капітального ремонту або будівництва треба врахувати все – навіть ширину і висоту дверей. Габарити дверних прорізів, звісно, можуть бути довільними, але тоді ви змушені будете завжди робити двері на замовлення. Простіше вже дотриматися нормативів – менше витрат і проблем. Стандартні розміри міжкімнатних дверей прописані в ДСТУ. Нехай він і старий, але більша частина будується за ним.

Стандартні розміри дверних отворів

На території України діє ще стандарт часів СРСР, що описує вимоги і розміри дверних прорізів, міжкімнатних дверей. Є чимало ТУ і ДСТУ, але до стандартів вони відношення мають далеке – кожен виробник пише їх під себе. Купувати двері, зроблені за техумовами можна, якщо якість їх на висоті. Але дверні прорізи варто робити точно стандартних габаритів.

Стандартні розміри дверних прорізів

Чому їх краще робити за стандартом? Тому що тоді проблем із заміною не буде. Практично всі виробники роблять двері з урахуванням ГОСТу. Адже будують багатоповерхівки з урахуванням усіх вимог (або повинні так будувати). Якщо отвір має особливі розміри, двері доведеться тільки замовляти. А це великі витрати, та ще й гарантії немає ніякої, що в готовому вигляді виріб вам сподобається.

Розміри за ДСТУ

Отже, навіть при капітальному ремонті або будівництві власного будинку, при будівництві міжкімнатних перегородок у новобудові – у будь-якому разі, дверні прорізи закладаємо стандартні. ДСТУ передбачає такі параметри:

  • Ширина:
    • Одностулкові 700 – 900 мм (з кроком 100 мм) і 1200 мм. У такі дверні прорізи рекомендовано встановлення дверей з однопільними полотнами.
    • Під двостулкові (у стандарті використовується термін двопільні полотна) роблять отвори шириною 1300 мм, 1500 мм і 1900 мм.
  • Стандартна висота дверного отвору може бути тільки у двох варіантах: 2100 мм і 2300 мм. Мінімально допустима висота – 2071 мм і 2271 мм відповідно.

Розміри міжкімнатних дверей і прорізів за стандартом

Це розміри стандартних дверних прорізів. Інших немає. Що стосується допустимих відхилень, то дверний отвір може бути вужчим за стандартний на 20-25 мм. У такому разі теж можна буде встановити стандартний дверний блок. Тільки монтажний зазор буде меншим, що роботу не полегшить. Тобто, найвужчий дверний отвір може бути 675 мм (замість 700 мм). За тим самим принципом можна відраховувати допустиме відхилення щодо кожної стандартної ширини. Її можна трохи зменшити, але не більше ніж на 25 мм.

Що робити, якщо реальні габарити не відповідають стандарту

Що робити, якщо кількох міліметрів не вистачає до стандарту? Залежить від матеріалу стін, а також від реальної ширини проходу. Якщо стіни піддаються механічній обробці, можна кілька відсутніх міліметрів прибрати. Стесати, зішліфувати, зрубати. Сокирою, стамескою, зубилом, болгаркою з диском по бетону/цеглі тощо. Зазвичай заважає пара виступів або кривизна на деякій ділянці. Якщо її вирівняти, можна наблизитися до бажаних розмірів.

Що робити, якщо реальні габарити не відповідають стандарту

Якщо стіни складені з дуже міцного матеріалу, залишається єдина можливість підігнати отвір під стандарт – зменшити його до наступного стандартного значення. Є два способи: закласти цеглою, шматками будівельних блоків, заштукатурити. Другий варіант – встановити заставний брус (оброблений антисептиком і висушений), який, знову-таки, покрити штукатуркою, вирівнявши в площину зі стінами. Загалом, ідею ви зрозуміли: нестандартні габарити практичніше привести до стандарту.

Зручні розміри міжкімнатних дверей

З висотою дверних прорізів визначитися простіше. Тут зав’язано все на висоті стелі. Та й вибір невеликий – усього два варіанти – 2,1 м і 2,3 м. А ось як бути з шириною? Тут можливостей більше. Взагалі, є певні рекомендації, які стосуються мінімальних розмірів дверей. Саме дверей, а не прорізів під них. Отвір має бути на 70-100 мм ширшим. Так от, розміри міжкімнатних дверей мають бути не меншими за зазначену ширину:

  • У технічних приміщеннях (комори, санвузли, ванни і туалети) рекомендована ширина полотна – 600 мм.
  • Для кухонь мінімально – 700 мм.
  • Для житлових кімнат рекомендовано не менше 800 мм.

Як визначити, якої ширини дверне полотно треба встановлювати

Якщо двері просто йдуть під заміну, найпростіше виміряти полотно, яке вже стоїть. Так точно не помилитеся. Якщо встановлювати двері будете вперше, треба виміряти дверний отвір і під нього підібрати варіант, який потребуватиме мінімальних зусиль під час встановлення.

Ширина коробки міжкімнатних дверей залежить від наявного отвору

Як виміряти дверний отвір

Щоб правильно підібрати розмір дверей або дверного блоку, треба знати точні розміри прорізу, в який вони будуть встановлюватися. Вимірювання проводять за допомогою звичайної будівельної рулетки. Будь-який параметр вимірюємо мінімум у двох точках. Якщо візуально видно різницю, можна вимірювати і більшу кількість разів, коригуючи положення рулетки на свій розсуд.

Щоб переконатися, що розмір дверного отвору стандартний, беремо рулетку і вимірюємо реальні параметри проходу

Висоту дверного отвору вимірюють біля одного і біля іншого одвірка, ширину – вгорі і внизу, приблизно на відстані 30-50 см від підлоги і притолоки. Можна провести вимірювання і посередині висоти. Ще треба виміряти товщину отвору (товщину стіни). Її треба перевірити мінімум у двох точках на кожній стороні.
Усі вимірювання записуємо. Краще робити це на схемі дверного отвору. Якщо є відхилення, дивимося, наскільки серйозна ситуація і чи можна її виправити. Якщо “найвужче” місце відповідає мінімально можливому стандартному прорізу, можна залишити все як є. В іншому разі треба буде постаратися виправити ситуацію. Вище вже описано як.

Перевірити треба геометрію отвору. Інакше будуть складнощі під час встановлення

Але розміри – це ще не все. Треба перевірити, чи немає відхилень за геометрією. Бічні стінки дверних прорізів мають бути вертикальними, а притолока – горизонтальною. Перевірити правильність форми можна за допомогою звичайного будівельного рівня (бульбашкового), але зручніше і точніше за допомогою нівеліра (рівня) Можна бічні стіни перевірити звичайним будівельним схилом. Якщо відхилення великі, треба їх виправляти. Якщо їх величина в межах сантиметра – можна буде компенсувати під час встановлення за допомогою монтажних пластин і будівельної піни.

Як уже говорили, розміри міжкімнатних дверей визначають виходячи з габаритів наявного отвору. Двері продають блоком у зборі з коробкою або тільки одне полотно. Зручніше брати блок – це прискорює монтаж. Але купити окремо полотно і зібрати коробку вийде дешевше. Тут вибираєте, або заплатити менше, але витратити час і докласти додаткових зусиль, або заощадити час, але витратити більше грошей.
Якщо вирішили купити дверний блок, дивіться, щоб його ширина (за зовнішніми розмірами дверної коробки) була трохи меншою за ширину отвору. Мінімальний монтажний зазор – 10-15 мм, оптимальний – 25-35 мм.

Розміри міжкімнатних дверей і прорізів: рекомендації з підбору

Купуючи тільки дверне полотно, виходять з того, що воно має бути на 80-100 мм вужчим за отвір. Треба буде ще додати два одвірки, а це щонайменше два рази по 25 мм, плюс монтажний зазор у 10-15 мм, плюс зазор з боків дверного полотна – 5 мм. Разом отримуємо: 25*2 + 15 + 5 = 70 мм. Це мінімальне значення, яке треба додати до ширини дверей. Отримана цифра має дорівнювати або бути меншою за ширину дверного прорізу, в який їх будуть встановлювати.

Розміри вхідних дверей

Розміри прорізів вхідних дверей також нормовані. Вони описані в ДСТУ 6629-88. Якщо хочете встановити стандартні вироби, робіть отвори за рекомендаціями. Якщо ви будуєте свій будинок, менше мінімальної ширини вхідних дверей краще не закладати. І справа не тільки в складності знайти відповідні габарити полотна. Річ у тім, що дуже велика ймовірність, що вас змусить переробляти пожежна або газова служба.

Розміри вхідних дверей

Отже, стандартні розміри вхідних дверей можуть бути:

  • ширина полотна
    • для одностулкових – 900 мм, 1100 мм;
    • для двостулкових – 1400 мм (700 мм + 700 мм); 1800 мм (900 мм +900 мм).
  • висота полотна – 2300 мм.

Якщо говорити про те, що є у продажу, то є будь-які двері. Мало того, можна замовити – залізні або дерев’яні будь-якої товщини. Але це знову-таки, нестандарт. Хоча, вхідні міняють набагато рідше за міжкімнатні.

За стандартного дверного отвору простіше монтаж

Кілька слів про те, яким має бути дверний отвір під вхідні двері. За тим же стандартом, він має бути ширшим за полотно на 70 мм для одностулкових полотен і на 72 мм ширшим для двостулкових. Це мінімальні значення. Ширший отвір можна, менший – ні. За висотою дверний отвір під встановлення вхідних дверей має бути більшим на 71 мм. Тобто, під вхідні двері з полотном шириною 900 мм потрібен отвір не менше 970*2371 мм. З іншими аналогічно.

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: