Які бувають блоки для будівництва будинку

Які бувають блоки для будівництва будинку: характеристики, розміри, плюси, мінуси

Будинок має бути зручним, надійним і теплим. Із цим погодяться, напевно, всі. А ще бажано недорогим і щоб будувався швидко. Як не дивно, але такі варіанти є. Один із них – будівельні блоки. Адже не дарма їх з’являється все більше. Але ось які блоки краще для будівництва будинку? Спробуємо розібратися. Спочатку визначте собі ключові позиції і всі матеріали розглядайте спираючись на них.

Як вибрати найкращий будівельний матеріал для будинку

Щоб побудований будинок вас радував, доведеться обирати матеріал для його побудови самостійно. Чому? Та тому що ідеального будівельного блоку немає. Усі вони мають плюси і мінуси. Треба просто підібрати такий варіант, щоб “мінуси” компенсувалися або були не такими важливими, а “плюси” використовувалися на повну. А ще умови побудови різні. Хтось живе в досить теплому кліматі, а хтось на півночі. А ще в кожного “найкращий” будинок свій. Тож навіть два сусіди можуть будуватися з різних матеріалів, але кожен із них буде щиросердно вважати, що його варіант кращий.

Як вибрати найкращий будівельний матеріал для будинку

Зазвичай замислюються про будинок із будівельних блоків, бо це швидше, ніж із використанням традиційних будівельних матеріалів. Швидкість швидкістю, але якісні характеристики не менш важливі. А щоб їх правильно підібрати, ось що варто знати.

  • Рівень ґрунтових вод. Може бути важливим, якщо збираєтеся будувати будинок із підвалом або цокольним поверхом. Можна, звісно, зробити якісну гідроізоляцію фундаменту і хороший дренаж навколо будинку і на ділянці, але це великі витрати грошей і часу. Робити дренаж бажано до початку зведення стін, паралельно з виготовленням фундаменту.
  • Тип фундаменту і ступінь його “стійкості”. Деякі блоки не переносять зрушень, тож потрібно знати, наскільки надійною і стабільною буде основа.
  • Наскільки швидко потрібно буде звести стіни

Як вибрати найкращий будівельний матеріал для будинку

  • Чи треба буде їх залишати зимувати або відразу плануєте накрити покрівлею. Це залежить від термінів і від бюджету.
  • Чи зможете відразу зробити зовнішнє оздоблення. Не всі матеріали будівельних блоків спокійно переносять намокання і їх треба одразу закривати від дощу, снігу та морозів.
  • Чи хочете ви мати паропроникні стіни, чи важливіша теплоізоляція і низькі витрати на опалення.

Як бачите, перелік чималий, але ці відомості необхідні. Без них немає сенсу вирішувати, які блоки кращі для будівництва будинку. У вас просто не буде критеріїв для вибору.

Види блоків

Блочне будівництво приваблює тим, що часу на будівництво потрібно мало. Набагато менше, ніж при використанні тієї ж цегли. Але які бувають блоки для будівництва будинку, чим вони відрізняються, у чому їхні переваги і недоліки. Ось перелік блокових матеріалів для зведення зовнішніх і внутрішніх стін.

  • Блоки з легкого бетону:
  1. газобетон;
  2. пінобетон;
  3. полістиролбетон;
  4. керамзитоблоки;
  5. шлакоблоки
  • Керамоблок або поризована кераміка;
  • Пресовані цементно-піщані блоки (повнотілі, пустотілі та теплоблоки).

Далі розглянемо будівельні блоки, їхні види та характеристики. Також коротко опишемо процес виробництва. У деяких випадках це допомагає краще розуміти переваги і недоліки матеріалу.

Блоки з легкого бетону для зовнішніх і внутрішніх стін

Легкий бетон буває двох типів. В одному використовується заповнювач малої ваги, що зменшує масу будівельного каменю або блоку. У другому вага знижується за рахунок поризації – цемент спінюється і в такому стані застигає. В обох випадках маса будівельного матеріалу стає значно нижчою, а теплотехнічні та звукоізоляційні характеристики вищими.

Характеристики покажуть, які блоки для будівництва будинку кращі.

Характеристики покажуть, які блоки для будівництва будинку кращі

Газобетонні блоки

Газобетон – це цементно-піщана суміш, в яку додано сухі реагенти для утворення піни. Під час додавання води реагенти вступають у реакцію з цементним молочком, починається активне піноутворення. Після збільшення об’єму, розчин розкладають у форми і чекають визрівання. У результаті газобетон складається з тонких бетонних оболонок, усередині яких укладено повітря. Тобто, блок виходить легкий і теплий, паропроникний. Води він не боїться, але “тягне” її солідно. Тож потрібна хороша гідроізоляція фундаменту і з оздобленням затягувати не варто.

Переваги та недоліки

При досить великих розмірах (довжина 600 мм, висота 200 мм, ширина – від 150 мм до 400 мм) стандартний блок важить небагато. Точна вага залежить від марки, але із середньою щільністю можна працювати поодинці. Для прикладу скажемо, що маса стінового блоку М400 завтовшки 200 мм – близько 13 кг, завтовшки 250 мм – близько 17 кг.

Є дві технології виробництва газобетонних блоків. За однією розчин розкладають у форми заданого розміру і потім їх використовують. За другою роблять великі блоки, а потім їх розпилюють на більш дрібні. Особливість другої технології в тому, що дає змогу витримувати розміри з високою точністю. Це дає можливість використовувати не розчин кладки з цементу і піску, а спеціальний клей. Його можна класти дуже тонким шаром – буквально в пару міліметрів. Навіщо? Та тому що розчин і той же клей мають теплоізоляційні характеристики набагато гірші, ніж у газобетону. А тонкі шви зменшують втрати тепла. Але клей дорогий, тож це збільшує вартість споруди. Зате можна буде заощадити на утепленні.

газоблокі

Переваги газобетону:

  • Точна геометрія, що прискорює кладку і дає змогу використовувати спеціальний клей дуже тонким шаром для поліпшення теплотехнічних властивостей стіни.
  • Легко обробляється.
  • Паропроникний матеріал
  • Вбирає вологу, погано реагує на заморожування/розморожування (мало циклів)
  • Великий блок
  • Не горить, горіння не підтримує
  • Виготовляється з екологічно безпечних речовин

Недоліки газобетонних блоків:

  • Клей дорогий, це підвищує вартість будівництва
  • Можна різати ножівкою Потрібне армування для підвищення міцності стін
  • Зовнішнє оздоблення також має бути паропроникним
  • Потрібна хороша гідроізоляція фундаменту і зовнішнє оздоблення
  • Не переносить згинальних навантажень, потрібен стабільний надійний фундамент, не підходить для місць із сейсмічною активністю
  • Можуть бути проблеми з навішуванням важких предметів на стіни

Газобетон легко обробляється, його можна пиляти навіть ручною пилкою або проробляти канавки металевою смугою. З іншого боку, він не настільки щільний, щоб можна було важкі речі вішати на стіни без спеціального кріплення.

Без недоліків, звичайно, не обійшлося. Блоки тендітні, погано переносять згинальні навантаження. Тобто, на пальовому або стовпчастому фундаменті будинок із газоблоків краще не будувати. Тільки плита або стрічка глибокого закладення. Другий момент: для того щоб стіни були міцнішими, в кожному третьому або четвертому ряду укладається сталева арматура. Армуються також дверні та віконні прорізи, робиться армопояс під установку покрівельної конструкції. Це істотно впливає на вартість споруди, і витрати на арматуру також необхідно включити до кошторису.

Види і різновиди газоблоків

Газобетонні блоки бувають автоклавного і звичайного твердіння. Для зведення зовнішніх стін краще брати автоклавний, оскільки він має більш стабільні характеристики. Такі блоки коштують дорожче і краще саме вони.

Газобетон може бути не тільки з цементу і піску. Частину цементу замінюють іншим в’яжучим. У результаті отримуємо блоки з іншого легкого ніздрюватого бетону:

вапно + цемент – силікатобетон;
розмелений доменний шлак + цемент – шлакогазобетон;
зола + цемент + вапно = зологазобетон.

Види і різновиди газоблоків

З усіх перерахованих блоків, для будівництва будинків постійного проживання застосовують силікатобетонні блоки. Вони відрізняються від звичайного газобетону кольором. Газобетон має сірий колір, силікатобетон – білий. Що дає добавка вапна? Зниження ціни за незначного зниження характеристик. Але є один досить істотний мінус: вапно роз’їдає сталь. Щоб армопояси залишалися цілими, їх укладають у шар ЦПС або застосовують полімерну арматуру. Для більш детального ознайомлення з характеристиками газоблоків переходимо на дану статтю.

Піноблоки для будівництва будинку

На перший погляд, піноблоки дуже схожі на газобетон. Відмінність у тому, що в суміш бетону і піску додається готова піна, а не сухий реагент. Суміш вимішують, укладають у форми і залишають для просушування. Власне, все. Дуже просто. У цьому й недолік. Зробити пінобетон можна і в гаражі. Але ні про яку стабільність параметрів говорити не можна. А сам матеріал непоганий. Яка технологія створення піноблоків, а також їх детальні характеристики дивимося в окремій статті.

Переваги та недоліки пінобетонних блоків

Теплотехнічні характеристики у пінобетону одні з найкращих. Трохи гірші, ніж у газобетону. Що означає, що стіни з пінобетону мають бути товстішими. Добре це чи погано? Більша товщина стін, більша маса, більше навантаження на фундамент. Це означає збільшення габаритів фундаменту і витрат на нього, хоча сам матеріал для стін дешевший. Але однозначної відповіді, що вийде дешевше, немає. Треба рахувати.

Гірша теплопровідність газобетону зумовлена тим, що стінки повітряних бульбашок товщі. Тобто повітря в тому ж обсязі міститься менше. Це має ще два “наслідки” – вищу міцність матеріалу і більшу вагу. Вища міцність – це добре. У стіни з піноблоків уже можна вкручувати саморіз, а спеціальне кріплення взагалі тримається “на ура”.

Пінобетонні блоки: розміри, характеристики

Плюси піноблоків для будівництва будинку

  • Невелика щільність поєднується з високою міцністю
  • Має хороші теплоізоляційні властивості
  • Невелика вага, що означає не надто дорогий фундамент
  • Поверхня блоку шорстка, що покращує зчеплення зі штукатурними складами
  • Паропроникна стіна
  • Великі розміри блоків прискорюють будівництво
  • Не горить і горіння не підтримує
  • Екологічно безпечний

Мінуси пінобетонних блоків

  • Через простоту виробництва можна нарватися на матеріал кустарного виробництва з низькою якістю
  • Не витримує згинальних навантажень, потрібен стабільний фундамент
  • Різні розміри пор дають неоднорідні характеристики
  • Ширший шов між блоками (до 20 мм), що підвищує тепловтрати
  • Вимагає особливого підходу до вибору оздоблення

Більша вага – це вже не так добре. Це знову збільшення габаритів фундаменту і необхідність мати підсобника для самостійного будівництва. Хоча якщо порівнювати з товщиною цегляної стіни, то вона вдвічі менша. Тож матеріал економічний.

Є і ще один наслідок більш товстих стінок із цементу – його складніше обробляти. Не порівняти, звісно, з цеглою, але й не надто легко.

До плюсів матеріалу варто віднести його хороші звукоізоляційні характеристики, негорючість, екологічну безпеку. Пар матеріал проводить, але не такою мірою, як газобетон. Зате морозостійкість його вища. Вологу він вбирає ще краще, тож оздоблення також потребує.

піноблоки для будинку

Крім того, пінобетон не вирізняється такою вже ідеальною геометрією. Різниця в розмірах може бути значною. Це означає, що кладку ведуть тільки на розчин і шов роблять досить товстим, щоб компенсувати різницю в розмірах блоків. Товсті шви – зниження теплоопору стіни загалом.

Якщо узагальнити, ось яку картину отримаємо. Недорогий матеріал, але треба бути впевненим у якості. Стіни зводяться швидко, будинок виходить “тихий” і теплий, саморізи стіни утримують. Небажано залишати під зимівлю без даху. Оздоблення потрібне, але можна не відразу після зведення.

Блоки з полістиролбетону

Полістиролбетон – це цемент, у який додано гранули полістиролу, добавки для поліпшення легкоукладальності. Суміш перемішують, додають воду, заливають у форми до застигання. За такою технологією ідеальної геометрії чекати не доводиться, але матеріал легко обробляється. Пиляти можна ручною пилкою. І це при тому, що міцність і стабільність форми висока, величина усадки мінімальна, невелика маса (навіть менша, ніж у газобетону тієї ж міцності).

Блоки з полістиролбетону

Блоки з полістиролбетону досить великі (15-30 на куб), тож будівництво йде швидко. Кладуть на звичайний розчин, можна застосовувати клей. Він йде більш тонким шаром, хоч і коштує дорожче. Мінус характерний для всіх блоків з легкого бетону – для підвищення міцності потрібне армування. Деякі виробники можуть укладати арматуру в самі блоки. Такі застосовують для кладки несучих стін. Окремо випускають перемички для встановлення над віконними і дверними прорізами. Вони однозначно містять арматуру всередині. Завдяки монолітності така перемичка працює не гірше куточків, які використовують як альтернативу.

Блоки з полістиролбетону досить великі (15-30 на куб), тож будівництво йде швидко. Кладуть на звичайний розчин, можна застосовувати клей. Він йде більш тонким шаром, хоч і коштує дорожче. Мінус характерний для всіх блоків з легкого бетону – для підвищення міцності потрібне армування. Деякі виробники можуть укладати арматуру в самі блоки. Такі застосовують для кладки несучих стін. Окремо випускають перемички для встановлення над віконними і дверними прорізами. Вони однозначно містять арматуру всередині. Завдяки монолітності така перемичка працює не гірше куточків, які використовують як альтернативу.

Плюси блоків із полістиролбетону

  • Хороші показники за морозостійкістю
  • Хороші звукоізоляційні характеристики
  • Паропроникність на рівні з деревиною
  • Дуже хороші характеристики щодо теплопровідності, звукоізоляції
  • Низьке поглинання вологи
  • Не горить, горіння не підтримує
  • Легкий в обробці, блоки великі, кладка йде швидко
  • Легкий, міцний, щільний

Мінуси півстиролбетонних будівельних блоків

  • Містить штучну складову
  • Потребує зовнішнього оздоблення
  • Необхідне спеціальне кріплення для закріплення чогось у стінах
  • У зоні ураження вифарбовується
  • Потрібне армування, що вимагає витрат часу і коштів
  • Технологія неідеальна, властивості залежать від дотримання пропорцій і технології

Паропроникність блоків із полістиролбетону середня. На рівні з деревиною. Теплопровідність цілком пристойна. У конструкційних блоків міцністю D400 – 0,15-0,20 Вт/м°C. Радують хороші показники морозостійкості близько 50-70 циклів для матеріалу тієї ж марки міцності. Порівняно з 20-25 пінобетону, це вже зовсім добре.

Щоб вирішити, які блоки кращі для будівництва будинку, вивчаємо характеристики і властивості

характеристика різників типів блоків

Недоліки та особливості

Мінус – будинок із полістиролбетонного блоку потребує облицювання. Не з технічних причин, а з естетичних через непривабливий вигляд. Що добре – він легко переживе кілька зим без облицювання, оскільки має непогану морозостійкість. Який тип облицювання? Найкращий вихід – вентильований фасад, але можна і штукатурку. Тільки ось звичайна на цементі тримається погано. Потрібна зі спеціальними полімерними добавками, а вони коштують дорого. Хороша новина в тому, що витрата буде невеликою – стіна виходить досить рівною. Крім того, можна обійтися без чорнової штукатурки. Набити сітку, а по ній декоративну штукатурку. Але наскільки буде надійним такий вид оздоблення, сказати важко. Так роблять, але відгуків немає.

Як резюме. Якщо хочете швидко і недорого побудувати теплий будинок, то полістирольні блоки можна вважати найкращими для будівництва такого будинку. З одним зауваженням – ви не маєте нічого проти використання полістиролу, і необхідність продумувати кріплення до стін вас не надто напружує. Адже доведеться якимось чином ставити вікна, двері.

Блоки з керамзитобетону

Блоки з керамзитобетону відомі давно. У суміш піску і цементу додають керамзит, все це перемішують, потім додають воду. Технологія для бетону стандартна, але зі своїми особливостями. Керамзит – це обпалена глина і цей вид матеріалу гігроскопічний. Тому для замішування розчину води потрібно більше.

Блоки з керамзитобетону

Крім того, керамзит не надто добре обволікається розчином, тож потрібен більш тривалий заміс. В умовах виробництва проблема необхідного рівня міцності вирішується двома способами: обробкою в автоклаві або вібропресуванням. Без такої обробки матеріал виходить з більш низькими характеристиками міцності. А оскільки технологія проста, то часто “виробництво” відкривають у гаражі, а блоки просто вибивають із форм і сушать. Причому, як стандартний бетон, керамзитобетон набирає міцність 28 днів. Але для його зберігання потрібне місце, тож його можуть продати і раніше. Якщо ви знаєте про це, можете вдома укласти на “дозрівання”. Якщо не знаєте й одразу покладете в кладку, він може розсипатися. Як відрізнити? Та за ціною. Заводські дорожчі. Але якщо вам потрібні блоки для будівництва будинку, то кустарні купувати небезпечно.

Переваги та недоліки

Переваги керамзитобетонних блоків схожі з перерахованими вище: мала вага, великий розмір, хороші теплоізоляційні характеристики порівняно з цеглою. Але у повнотілого керамзитобетону теплопровідність нижча, ніж у всіх матеріалів, описаних вище. Зате він набагато міцніший. Це дозволяє робити щілинні блоки, а для кладки зовнішніх стін застосовуються саме вони. У такому вигляді теплоізоляцію отримуємо приблизно на тому ж рівні. До того ж порожнечі зменшують вагу, що добре.

З інших плюсів. Стіни з керамзитобетону не вимагають додаткового армування, що дає змогу кладку робити швидше. Блоки краще переносять згинальні навантаження, тож вимоги до фундаментів не такі жорсткі. Будинки з керамзитоблоків можна будувати і на пальовому або стовпчастому фундаменті.

Недоліки блоків з керамзитобетону досить серйозні. Перший і основний – водопоглинання високе (на рівні з газобетоном), тож зовнішнє оздоблення бажане відразу. Не варто залишати зимувати без покрівлі, оскільки вологу набере значно і скоротиться термін служби. Ідеальної геометрії немає, але штукатурки на основі цементу лягають дуже добре і тримаються надійно.

будуємо з керамзитоблоків

І ще, навіть за умови застосування щілинних блоків з керамзитобетону, для більшої частини території потрібне додаткове зовнішнє утеплення. Через гігроскопічність цей матеріал не рекомендований для зведення перегородок у приміщеннях із високою вологістю. Тобто, для будівництва лазні або перегородок у санвузлі краще шукати інший матеріал. І в приватному будинку, щоб уникнути вічної вогкості, зсередини укладають паробар’єр. А щоб регулювати вологість у приміщенні, потрібна хороша вентиляція.

Які можна зробити висновки? Раніше, до появи ніздрюватого бетону, керамзитобетон вважався найбільш легким і теплим матеріалом для будівництва будинку. Сьогодні він явно поступається за цими показниками піно-газо-полістирол-бетонним блокам і недоліки має солідні. Тому поступово витісняється з ринку. Ще більше інформації про блоки з керамзитобетону читаємо в окремій статті

Шлакоблоки

Як зрозуміло з назви, засипкою в шлакобетоні виступає шлак. За ідеєю, шлак використовується доменний, який утворюється під час плавки руди і покриває метал. Він має пористу структуру і погано проводить тепло. Саме тому і був використаний для виробництва дешевих блоків для будівництва житла. Але за часів СРСР, коли матеріали ганяли по всій неосяжній, можна було сподіватися на те, що в регіонах, де немає сталеплавильних виробництв, отримаєш дійсно шлакоблок. Сьогодні надія на це невелика – доставка дорога, що робить виробництво такого матеріалу невигідним.

Порівняння блоків з легкого бетону за різними технологіями і з різними заповнювачами

То що маємо? Відсутність у шлакоблоці шлаку. Його замінюють щебенем, керамзитом, битим склом, цегляним боєм. Тобто, використовують теж “шлак”, у сенсі відходів, але не доменний. Як результат – характеристики непередбачувані, теплопровідність низька, довговічність – як пощастить.

Навіть якщо порівнювати характеристики блоків зі шлакобетону із заповнювачем із доменного шлаку, вони не вражають. А ще треба додати, що вологопоглинання у нього дуже високе – більш ніж удвічі вище, ніж у піно- і газо-бетону. І це за нижчої теплопровідності в сухому стані. Тож стає зрозумілим, що найкращим цей блок не назвеш, та й далеко не найдешевший він. Доменний шлак коштує чимало. Цей матеріал зараз явно програє за багатьма показниками. Останні років двадцять про нього згадують “за старою пам’яттю”.

Керамоблок або поризована тепла кераміка

Цей поризований керамоблок – виробляють за тією ж технологією, що й цеглу, і з тих самих матеріалів. Уся різниця в тому, що “тіло” матеріалу не суцільне, а складається з пустот і керамічних перемичок. Така структура ефективна: для середньої смуги Росії стіна з поризованої кераміки має бути 50 см. Така ж товщина стіни потрібна і з газобетону. І додаткового утеплення за такої товщини не потрібно. Тобто, стіна буде одношаровою, що набагато краще, ніж багатошарова. І оздоблення можна зробити з облицювальної цегли або клінкеру. Кераміка з керамікою “подружаться” без проблем. Але далеко не все так райдужно.

Пустотілі блоки для стін із кераміки можна було б вважати найкращим варіантом, якби не великий відсоток бою і складнощі з кріпленням

Пустотілі блоки для стін із кераміки можна було б вважати найкращим варіантом, якби не великий відсоток бою і складнощі з кріпленням.

Переваги та недоліки керамоблоків

Основні плюси перерахували – хороші теплотехнічні характеристики і невелика (порівняно зі звичайною або навіть пустотілою цеглою) вага. Але кераміка – річ крихка. А тонкі перегородки ламаються і б’ються легко. Під час транспортування можна отримати близько 10% бою. Крім того, відрізати керамоблок не так просто. Пила тут не допоможе. Потрібне інше, більш серйозне обладнання. Ще один мінус – потрібне спеціальне кріплення, оскільки в тонких стінках може втриматися тільки воно.

Плюси керамоблоків

  • Хороші теплоізоляційні характеристики
  • Високий рівень звукоізоляції
  • Середнє водопоглинання
  • Паропровідність
  • Непогана морозостійкість
  • Висока міцність
  • Наявність рифленої поверхні, яка збільшує теплоопір кладки.
  • Високе теплопоглинання. Працює як великий теплоакумулятор, але для спорудження будинків періодичного опалення це погано.

Мінуси пустотілих блоків із кераміки

  • Крихкий матеріал, який легко колеться і розбивається
  • Потрібен спеціальний інструмент для різання блоків
  • Потрібне спеціальне кріплення
  • Блоки не такі великі, якщо порівнювати з легким бетоном
  • Неідеальна геометрія, висока вартість у шліфованих, які мають стабільні розміри

Інші переваги такі ж, як у цегли: натуральна кераміка, середнє водопоглинання, морозостійкість від 30 до 80 циклів, хороші звукоізоляційні властивості – до 55 Дб, що дуже непоганий показник. Крім того, є таке поняття, як теплоємність. Воно показує скільки тепла може в собі акумулювати матеріал. Чим більше тепла він у себе “приймає”, тим довше потім віддаватиме. Для будинків із постійним проживанням комфортніші саме матеріали з великою теплоємністю. І в кераміки вона немаленька. Така стіна – своєрідний акумулятор тепла. Для будинку постійного проживання це добре, а ось для дачі, яку взимку відвідують лише часом – погано. На прогрівання йде багато палива і часу. Тож для дачок або лазень цей будівельний блок не найкращий.

Варто ще додати, що сьогодні вартість куба керамічного поризованого блоку і вартість автоклавного газобетону практично однакова. Місцями газобетон навіть дорожчий. Але розміри блоків із газобетону більші, витрата клею і витрати часу менші. Щодо часу можна посперечатися, тому що для кераміки наявність армопоясів не обов’язкова, але й зайвим не буде. А з розмірами блоків не посперечаєшся. І з точністю геометрії. Ні, є шліфовані керамічні блоки, які підганяються під розміри. Їх можна укладати з мінімальним шаром клею. Але такі блоки значно дорожчі. Проте, з оглядкою на всі факти, варто сказати, що кераміку ми всі знаємо. Тож, за інших рівних, більш обґрунтовано вибрати її.

Легкі блоки для будівництва з поризованої кераміки мають непогані характеристики, але можуть бути з тріщинами, які ДСТУ не суперечать. Деякі виробники такий матеріал міняють без проблем. Інші ж не вважають це браком.

Керамоблок або поризована тепла кераміка

Все так, але є одна проблема. Керамічний блок – різновид цегли. А за ДСТУ в цеглі допускаються ненаскрізні тріщини, якщо вони на міцність не впливають. У цільної цегли так і є. Наявність невеликих тріщин з однієї зі сторін не вважається браком і на якість кладки ніяк не впливає. Але якщо є тріщина в одній із граней керамоблока, він явно буде не таким міцним. Друге. Коли одна з граней розірвана, вона розходиться, сторони перестають бути паралельними. Використовувати такий блок у кладці навряд чи варто, хоча технічно це не є браком.

Пресовані цементні блоки з піскобетону (бессер-блоки)

Ще один вид пустотілих будівельних блоків роблять із піскобетону. За тією ж технологією роблять і повнотілі, але вони мають низьку теплоефективність. Зате стіна – практично моноліт, пробити її складно, несуча здатність висока. Але такий будинок, щоб бути теплим, матиме дуже товсті стіни, що збільшить витрати на фундамент.

Тому найкращим варіантом вважається комбінована споруда. У тому сенсі, що стіну кладуть із повнотілого і пустотілого вібропресованого блоку. Зовнішній шар – повнотілий, внутрішній – з пустотами. Таким чином міцність стіни і її несуча здатність висока, і теплотехнічні характеристики на висоті. Ще варто сказати, що технологія дає змогу одну зі сторін блоку робити “лицьовою”, з гладкою поверхнею або під “рваний камінь”. Піскоцементні віброблоки хороші тим, що в них можна додавати барвник. Виглядає все цілком гідно, а за ціною такі камені з “лицьовим” боком коштують лише трохи дорожче. Потрібні просто особливі форми, а технологія не змінюється.

Пресовані цементні блоки з піскобетону (бессер-блоки)

Процес формування вібропресованих блоків такий: суміш із цементу і піску розводять водою. Розчин заливають у форми, які потім обробляють на вібропресувальному столі. Тобто, розчин одночасно піддається вібрації і тиску. Це надає йому підвищеної міцності та дає змогу робити стінки тонкими, а порожнечі значними. Це все дає можливість зменшити вагу, а також підвищити теплотехнічні характеристики. Технологія ця в Америці давно застосовується. З такого будівельного блоку будують бюджетні будинки. Називається він бессер-блок.

Переваги та недоліки вібропресованих блоків

Основна перевага цієї технології – обробка вібрацією з одночасним тиском. Бетонний камінь виходить дуже міцним і однорідним. Немає пустот, неоднорідностей, характеристики і властивості стабільні, стінки рівні і гладкі. А ще така обробка дає можливість контролювати розміри. З усіх блоків, які заливають у форми, у цього найкраща геометрія.

Піскобетонні блоки: основні характеристики повнотілих

Далі за властивостями: морозостійкість висока – від 50 циклів (до 300), міцність – М100 або вище. Теплопровідність пустотілих блоків – 0,9 Вт/м²С, що значно нижче, ніж потрібно, тож або стінка товста має бути, або утеплювати треба. Вологу поглинає, але в невеликих кількостях, намокання не боїться. Даних про теплопровідність повнотілого блоку немає. Треба розуміти, що вони вкрай невтішні.

При будівництві стін з пустотілих віброблоків рекомендується армування. Причому роблять і вертикальне, і горизонтальне. Для вертикального використовують прутки, які добре б зв’язати з випусками з фундаменту. А горизонтальне армування – металева сітка. Це не вимога, але так виходять міцніші стіни.

Пресовані цементні блоки з піскобетону (бессер-блоки)

З “чистих” недоліків – досить велика вага і невеликі розміри каменю. Це якщо порівнювати з блоками з легкого бетону. Відповідно, фундамент під велику вагу потрібен потужніший, що веде до збільшення витрат на нього.

За ціною – цілком демократично, оскільки компоненти доступні, а вібростіл – не таке дороге обладнання, щоб сильно піднімати вартість. Загалом, цілком гідний варіант. Але як не розписуй переваги, цемент залишається цементом. І будують із цього матеріалу будинки нечасто. Зате часто будують паркани або використовують як облицювальний камінь. До речі, часто його і називають “парканний” блок або Бессер.

Теплоблок

На основі технології вібропресування зроблено теплоблок. Це багатошарова конструкція, в середині якої міститься полістирол, а з боків цементно-піщаний вібропресований склад. Причому одна сторона лицьова, пофарбована в масі і, як правило, фактурна, а друга – повнотілий будівельний камінь, який несе навантаження. Для підвищення надійності конструкція скріплена армувальними стрижнями.

Мабуть, найбільш енергоефективний варіант. Ось тільки поки що він не надто популярний.

Теплоблок

Тобто, теплоблок – це матеріал “три в одному”. Одразу і стіна зводиться, і її теплоізоляція, і оздоблення. Задумка дуже цікава і приваблива. Але, як водиться, новинка викликає побоювання – як такий пиріг поведеться з часом? Наскільки надійні такі стіни? Загалом, поки що народ не поспішає, хоча ці блоки краще для швидкого будівництва будинку.

характеристика теплоблока

Сподобалась стаття? Поділіться з друзями:
Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: